Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПОСЕТА БиХ

ВУЧИЋ У МОСТАРУ НА САЈМУ ПРИВРЕДЕ "Невероватно колико је БиХ значајна за нас! Прекосутра првих 500.000 евра за Билећу" (ФОТО/ВИДЕО)

16.04.2024. 11:27
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/Срна/Борислав Здриња

Председник Србије Александар Вучић је у дводневној посети БиХ.

Председник Србије Александар Вучић је у дводневној посети БиХ, а у Мостару је присуствовао и отварању 25. Међународног сајма привреде, где је заједно са председником Републике Српске Милорадом Додиком обишао и штанд Србије.

Током обиласка разговарали су са представницима компанија, а одговарали су и на питања новинара.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Printscreen

Обраћање Вучића и Додика

- Ово што се сада дешава није случајно. Није било разлога да се нађемо у УН са оваквим квалификацијама. Ми смо мислили да је то остало иза нас. Та прича о суживоту и помирењу ваљда не подразумева овакав чин, где се злоупотреби процедура, где се покрене иницијатива оних који желе да оперу прошлост. Тако је и око Косова. Видљиво је да сви напори за нормализацијом који долазе са српске стране нису изазвали чан ни емпатију. Поставља се докле и шта? Где више да нас гурају. Како да реагујемо, да ли имамо избора? Ми у Републици Српској смо свесни ситуације, ово није требало да се дешава. Како да наставиш даље да будеш у БиХ? Да дете које је тек рођено добије етикету... У Сребреници се није десио геноцид, одвојене су жене и деца. Они су покупили све страдале од 1991. до 1995. године, а покушавају да докажу оно што је било у седам дана. Оће да кажу да су наши полудели баш у тих 7 дана? Сребреница је као синоним, за шта? Упорно лажу да је то 8 хиљада. А шта хоћете да ми ћутимо, или да кажемо ма добро. БиХ је иначе грешка - рекао је Додик.

Потом се надовезао и председник Вучић.

О Билећи

- Прекосутра ћемо уплатити првих 500.000 евра за Билећу. Пошто им је интервентно потребно. Договорили смо се да идемо на то да градимо вртић. Оно што сам рекао, знајући фискалну ситуацију, Додик зна шта је то што треба да се уради - морају да се предузму одређене реформе у оквиру самог система - најавио је председник Вучић.

- Ана Брнабић је у Мостару? Вероватно су погрешили људи, да не кажем нешто теже - рекао је Вучић одговарајући на питање "Новости" о наводима "Слободне Босне" да је председница Скупштине Србије у Мостару и да шири панику по Босни и Херцеговини.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: ТВ Пинк Printscreen

Вучић обилази сајам

- Велики број. Република Српска и цела БиХ. Буквално све извозимо у Босну. БиХ је једна од најважнијих извозних дестинација Србије. Као и у Хрватској. То је за нас страшно важно тржиште. И ми од њих узимамо и много сировина и много других производа. Невероватно колики је значај Босне и Херцеговине за нас. Некада је БиХ била и трећи партнер када су Италијани и Руси били први и други. Сада имамо Немце, Кинезе, па Италијане, па више земаља ЕУ, БиХ је на осмом месту, али за нас веома значајна и у региону вероватно најзначајнија - рекао је Вучић одговарајући на питање који су производи најтраженији на овом тржишту, а које је Србија извозила у Босну.

- Тек је потребно да дође тај новац из плана раста за Балкан ЕУ. Тек је потребно да људи осете благодети. Иако ја мислим да је то добра вест за Србију, ово што је најавио комесар Вархељи - рекао је Вучић.

- Разговарали смо, имали смо не лаке разговоре. Ја сам имао не лаке разговоре око Косова са представником ЕУ. Председник Додик је имао око РС и Бих. Али смо онда и заједно разговарали око свих питања. Прилично компликована позиција. Нису лаки, нема ту лаких и лепих разговора. Компликована је и комплексна ситуација. Наша порука је да покушавамо да сачувамо мир, као што сам рекао са говорнице, и да не користимо сваку прилику да говоримо лоше једни о другима, да се не хватамо за гушу у сваком тренутку. Нису Срби никога ни напали ни оптуживали за било шта. А само погледајте са чиме се Срби данас суочавају - рекао је председник.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/Срна/Борислав Здриња

Обраћање председника Вучића

- Хвала вам на топлом дочеку. Ми смо јуче урадили једну веома важну ствар. Успоставили смо редовну линију од Београда до Мостара. Неће то лако ићи, али сам сигуран да ће за годину или две то бити једна од најбољих линуија које ће Херцеговина да има са светом, али и Београд и Србија. Хвала вам на доброј рачуници и паметном приступу за будућност региона - рекао је Вучић.

- Није нама први пут да се овде сретнемо, постала је некако традиција - рекао је Вучић.

- Уз традиционално гостољубље наших домаћина, можемо да се дружимо и разговарамо о свим темама, а онда неретко гледамо ко ће кога и како за гушу. Гледамо како ћемо једни против других да се боримо, а да се то увек баш не види директно, да то ни Европљани не виде и открију. Да нам главни циљ буде како да онај други не успе, много више него да сви заједно успемо. Ја се надам да ћемо то моћи да променимо - навео је председник Србије.

Навео је да је имамо кратак разговор са премијером Пленковићем.

- Да наставимо да радимо, да увећавамо нашу трговиснку размену, јер то може да буде само на корист и једнима и другима. Што се Србије тиче ми ћемо кад год нас позовете учествовати и дати свој допринос - закључио је председник.

26 компанија на павиљону Србије

На павиљону Србије налазе се штандови 26 компанија из различитих сектора из наше земље. Компаније представљају своју понуду са циљем да договоре нове послове и повећају извоз у регион и шире.

Vučić sa Plenkovićem u Mostaru
Вучић са Пленковићем у Мостару / Извор: Printscreen Видео Плус

Стигао председник Вучић

Председник Вучић стигао је на отварање сајма у Мостару. Вучић је том приликом кратко разговарао са хрватским премијером Андрејем Пленковићем.

Овом приликом биће представљено 26 наших компанија из различитих сектора, који представљају своју понуду са циљем да договоре нове послове и повећају извоз у регион и шире. На крају посете, очекује се сусрет председника Вучића са представницима Срба из Мостара.

Подсетимо, претходно се у Мостару председник Вучић састао са Мирославом Лајчаком, специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана.

Са Милорадом Додиком јутрос је посетио и општину Билећа.