Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ОВО ЈЕ ВЕЛИКИ ДАН ЗА НАШУ ЗЕМЉУ" Вучић у Старој Пазови на церемонији полагања камена темељца за изградњу нове фабрике (ВИДЕО)

01.02.2024. 11:05 14:10
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Страхинја Аћимовић

Вредност инвестиције готово 30 миона евра.

Председник Александар Вучић присуствовао је свечаној церемонији полагања камена темељца за изградњу нове фабрике компаније Милбауер (Муехлбауер Гроуп) у Старој Пазови, која ће се бавити развијањем и склапањем батерија и горивних ћелија за електрична возила.

Обраћање председника Вучића

- Ово је данас велики дан за нашу земљу. Ово је за нас велика ствар коју ја нисам ни разумео колико ће нашој земљи да значи. Оно што сам ја видео унутра - то је неко савршенство од технологије, то је нешто што нема нико други на свету. Сад подижу нову фабрику на овом месту. Овај човек производи неке чипове, производи за Илона Макса. Овај човек је успео сам - кренуо од једне бараке па направио читав град у баварској шуми. Данас смо погледали овде - некада су биле једна, две или три хале, данас је читам индустријски град. Урадили смо много тога у Старој Пазови. Ја сам добио баварски пасош - направили су шалу, али су хтели да покажу како су у стању да ураде оно што није нико други - рекао је Вучић. 

- То је све велика ствар за нашу земљу - рекао је Вучић и додао да је немачка наш први спољно-политички партнер, а да је вредност трговинске размене девет милијарди. 

- Преко 80 хиљада људи данас ради у немачким компанијама. Када сам постао председник Владе радило је 17.000 људи у Србији радило у немачким компанијама. Мислим да је то показатељ великих ствари које смо направили. Овде у Старој Пазови је било 4570, пре само 10 година,  данас је свега 900 људи незапослено - истиче Вучић.

Пре 10 година смо имали 2,4 милијарде трговинску размену са Немачком. Сада је реално претпоставити 9 милијарди, истиче Вучић. 

- То су бројеви који су за нашу земљу веома важни. 

- Јозеф има такву енергију, ја сам то рекао за свега неколико људи у животу, то је невероватна енергија. То се не среће свуда. 

Обраћање председника "Муехлбауер холдинга"

- Веома сам поносан што могу да будем овде. Могао бих сатима да причам шта смо све урадили овде са Владом Србије. Морам да се захвалим председнику Вучићу, помогли сте нам много - рекао је он. 

Додаје да је заједно урађен огроман посао. 

Посебно се завлаио и министрима из владе Србије који су помогли у реализацији пројекта.

Председнику Вучићу је поручио да може бити поносан на своје грађане и младе људе који су учествовали у реализацији овог пројекта. 

- Само заједно, уз наше пријатељство, можемо бити успешни. Не можемо бити успешни ако не сарађујемо - рекао он.

Посебно је честитао Вучићу на аеродрому "Никола Тесла". 

- То је најбољи аеродром на свету који сам видео. А видео сам много много аеродрома - рекао је он. 

Још једном је истакао колико велику подршку српске владе су имали. 

 

Камен темељац биће положен у северном делу Источне радне зоне у Старој Пазови.

Свечаности присуствују и немачка амбасадорка Анке Конрад, председник Милбауер Холдинга Јозеф Милбауер, председник Владе Војводине Игор Мировић, министарка науке и технолошког развоја Јелена Беговић, министар полиције Братислав Гашић и председник општине Ђорђе Радиновић.

Пре полагања камена темељца, Вучић је са представницма компаније започео састанак.

 

Вредност инвестиције 29,5 милиона евра

Како је раније најављено, вредност инвестиције у нову фабрику "Муехлбауер Аутоматион" износи 29,5 милиона евра.

Фабрика ће запослити до краја 2025. године 150 нових радника. Планирана је производња машина за производњу батерија и горивих ћелија, али и комплетних производних линија.

У Технолошки процес се заснива на склапању и монтажи појединих делова (модула) у једну комплетну производну линију, мануелним радом запослених уз коришћење само ручног алата. Милбауер група основана је 1981. године и од тада је израсла у водећег глобалног произвођача у сектору безбедности, са 35 производних и сервисних локација широм света. Како се наводи на сајту ове компаније, специјализована је за иновативна енд-то-енд ИД решења која се фокусирају на производњу, персонализацију и издавање безбедних личних карата и е-пасоша према ИЦАО стандардима и етаблирала се као компетентан партнер посвећен имплементацији безбедносних система: системи контроле приступа и граница, технологије за инспекцију вида и апликације за полупроводнике.

Милбауер у Србији је један од најмодернијих технолошких центара у Србији, у Старој Пазови. Компанија запошљава тренутно око 200 стручњака из различитих области и континуирано улаже у најновије технологије и иновативне процесе како би унапредила своје компетенције и обезбедила оптимизована решења за сваког купца, наводи се на сајту ове компаније.

Ова немачка компанија поседује фабрике у Немачкој, САД, Малезији и Словачкој, а њихов технолошки парк у Старој Пазови је први центар такве врсте у Европи, осим матичне Немачке.