Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВУЧИЋ У ДАВОСУ: Серија сусрета на највећим светским државницима, Вучић са Бајденом

17.01.2017. 11:18 00:05
Пише:
Танјуг
Bajden
Бајден / Извор: Танјуг

Премијер Србије Александар Вучић састао се данас у Давосу са најзначајнијим светским државницима, од председника Кине Си Ђинпинга до потпредседника САД Ђозефа Бајдена.

19:30 - Састао се са Бајденом

Премијер Вучић обавестио је потпредседника САД о виђењу које Србија има по питању регионалне стабилности и довођењу наоружаних трупа на север Косова и Метохије.

Потпредседник Бајден похвалио је економске реформе које је српска влада спровела и похвалио посвећеност премијера Вучића у њиховом спровођењу.

Он је нагласио да је Србија кључ стабилности Западног Балкана и да је неопходно да што пре буде потпуно интегрисана у ЕУ.

- Велики кораци су учињени и у дијалогу са Приштином - истакао је Бајден и захвалио на гостопримству које му је пружено током његовог прошлогодисњег боравка у Србији.

- Мир и стабилност на Балкану морају бити сачувани - закључила су двојица саговорника.

19:15 Премијер са председником Кине Си Ђинпингом разговара о Железари Смедерево 

Predsednik Kine
Председник Кине / Извор: Танјуг

Вучић је са председником Кине Си Ђинпингом разговарао о Железари Смедерево и о другим кинеским пројектима. Вучић је Сију захвалио на подршци за Железару и навео да она данас успешно послује, захваљујући кинеским партнерима.

Састанку Вучића и председника Кине присуствовао је и бивши британски премијер Гордон Браун, који на Форуму учествује у својству специјалног узасланика УН за образовање.

17:00 Састао се са Џимом Јонг Кимом, председником Светске банке

Džim Jong Kim
Џим Јонг Ким / Извор: Танјуг

Вучић је разговарао данас и са Џимом Јонг Кимом, председником Светске банке и након разговора о економским реформама у Србији позвао га је да посети Београд.

16:00 Састао се са немачким економистом Клаусом Швабом и премијером Шри Ланке Ранилом Викременсингеом.

Klaus
Клаус / Извор: Танјуг

Уочи почетка Форума, Вучић је изјавио да је ово најважнија година за нашу земљу на Светском економском форуму.

- Готово сви лидери ће имати своје највише представнике, а имамо огромну част да с представницима Шри Ланке будемо једина земља која ће имати билатерални сусрет с председником Кине. Планирам да покренем неколико важних питања уз огромну захвалност за Железару и чињеницу да ће следеће године између 40 и 70 одсто бити увећани њени капацитети, а пре свега питање увођења директне линије између Београда и Пекинга или неког другог великог града, како бисмо искористили безвизни режим - навео је он.

14.18 - Вучић са председницом Швајцарске Конфедерације Дорис Лојтард

Doris Lojtard
Дорис Лојтард

Председник Владе Републике Србије Александар Вучић са председницом Швајцарске Конфедерације Дорис Лојтард разговарао је о билатералним односима, повећању швајцарских инвестиција, као и подршци Швајцарске у систему дуалног образовања.

Премијер Вучић је нагласио да Србија придаје велики значај унапређењу сарадње двеју земаља у свим областима, нарочито у области привреде и образовања. Он је истакао да су швајцарске инвестиције у Србији у последње две године удвостручене и износе близу милијарду евра.

„У Србији послује 200 швајцарских компанија, које запошљавају 9.000 људи и то је добар показатељ атрактивности нашег тржишта", закључио је премијер Вучић и позвао председницу Лојтард да посети Србију.

Двоје саговорника разменили су ставове и мишљења поводом мигрантске кризе и регионалне стабилност.

14.13 - Вуциц се састао са извршним директором компаније Ахолд Делхаизе

Председник Владе Републике Србије Александар Вучић састао се данас са извршним директором компаније Ахолд Делхаизе Дирком Боером, са којим је разговарао о наставку пословања ове компаније у Србији, економским реформама у Србији и привредном расту.

„Наставићемо да улажемо у Србији“, истакао је Боер и нагласио да желе да шире ланац својих малопродајних објеката по целој Србији.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Влада Србије

Тема разговора било је и укидање таксе за храну која се донира, као и отварање Агенције за безбедност хране, која ће одговарати за размену информација од важности за што ефектнију контролу хране, по европским стандардима. Премијер Вучић обећао је и брже завршавање легализације објеката компаније Ахолд Делхаизе.

Ахолд Делхаизе је формиран у јулу 2016. спајањем компанија Ахолд и Делхаизе. То је данас један од највећих ланаца за малопродају на свету.

11.57 - Премијер се састао са председником Кине Си Ђинпингом

Премијер Србије Александар Вучић састао се данас пре подне у Давосу са председником Кине Си Ђинпингом, са којим, како је најавио уочи одласка на Форум, намерава да отвори неколико за нашу земљу изузетно важних питања.

Реч је о успостављању директне линије између Београда и Пекинга, отпочињању радова на модернизацији пруге Београд - Будимпеста и да ће "молити за РТБ Бор". 

Вучић је уочи почетка Форума оценио да је ово најважнија година за нашу земљу на Светском економском форуму.

Србија ће, према његовим речима, ове године имати "најдинамичнију и најважнију годину у Давосу", имајући у виду политицку ситуацију у региону, Европи и свету, рекао је Вучић.

У складу с тим је и велики број планираних састанака.

ПРЕМИЈЕР О ДАВОСУ: Учинићу све да ојачам позицију Србије у свету

11.18 - Вучић: Показаћемо да је Србија поуздан партнер

- Готово сви лидери ће имати своје највише представнике, а у уторак ћемо имати огромну част да с представницима Шри Ланке будемо једина земља која ће имати билатерални сусрет с председником Кине. Планирам да покренем неколико важних питања уз огромну захвалност за Железару и чињеницу да ће следеће године између 40 и 70 одсто бити увећани њени капацитети, а пре свега питање увођења директне линије између Београда и Пекинга или неког другог великог града, како бисмо искористили безвизни режим - навео је он.

Вучић је додао да ће на 47. годишњем састанку Светског економског форума разговарати и са потпредседником САД Џозефом Бајденом о ситуацији у региону.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Димитрије Goll

- Мислим да ће теме бити регион, наши односи са Приштином, али и сви други проблеми с којима се Србија суочава. Ми смо у хендикепу када морамо да објашњавамо ствари, јер се наши погледи разликују од погледа највећег броја западних сила, али је веома важно да се наши ставови чују, као и да саслушамо њихове ставове - истиче премијер.

Он нагалашава да ће данас присуствовати важном нефомалном окупљању ИНГВЕЛ, на коме ће присуствовати Ентони Скарамучи, један од саветника председника САД Доналда Трампа.

- Биће дискусија на тему приориета следеће америчке администрације, а којој ће присуствовати један од саветника Трампа. Ту сам посебно позван да присуствујем, то је прилика да се направи контакт с новом администрацијом и да се чује какав је то свет који желе и како ми можемо у то све да се уклопимо - рекао је Вучић.

ОД САДА БЕЗ ВИЗА: Грађани Србије могу путовити у Кину без визног режима!

Премијер је изјавио је да ће предстојеће састанке с европским и светским званичницима у Давосу искористи да ојача позицију Србије и покаже да је Србија поуздан партнер који ће чувати мир и стабилност.

- Мир и стабилност су речи које су од кључног значаја за нас. Понекад нам је тешко да све то остваримо због тога што неки други чине, али ми о њима не смемо и не можемо да говоримо лоше, морамо да проналазимо излаз - рекао је Вучић, који учествује на 47. Економском форуму који данас почиње у Давосу.