Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Задругарство – кључ развоја пољопривреде и осигурања 

15.05.2019. 19:20
Пише:
Промо
Dunav osiguranje
Дунав осигурање / Извор: Фото: Промо

У сектору пољопривреде задругарство је изузетно важно јер пољопривредници удруживањем лакше могу набављати репроматеријал, јефтиније користити механизацију и остваривати вишкове, а самим тим и профит.

То је једна од оцена друге Регионалне конференције "Задругарство, удруживање, иновативност и предузетништво као модели развоја пољопривреде" коју су организовале Компанија "Дунав осигурање" и "Agropress" na 86. Међународном пољопривредном сајму.

Осигурање у задружној пољопривреди изузетно је важно пре свега јер омогућава да се задругари заштите спрам ризика од града, олује, мраза и сличних непогода.

- Исто толико је важно осигурање, јер задругарима омогућава и да им буде исплаћена адекватна сума осигурања у случају наступања штетних последица, потом да се обезбеди стабилност пословања задруга и пољопривредне производње те да се смање дотације државе у пољопривреди. С тим у вези веома је значајна сарадња коју имамо с Министарством пољопривреде јер годинама дотира део премије за осигурање усева и плодова у висини од 40 одсто, а у Златиборском, Моравском и Колубарском округу и 70 одсто - изјавио је председник Извршног одбора "Дунав осигурања" Мирко Петровић.

Dunav osiguranje
Дунав осигурање / Извор: Фото: Промо

Говорећи о штети која настаје у пољопривредној производњи Петровић је рекао да је штета готово изједначена с бруто премијом.

- Само у 2018. години бруто премија делатности осигурања усева и плодова била је негде око 18 милиона евра, расла је три одсто, а штете су расле 22 одсто и оне су биле око 18 милиона евра. Наши резултати показују да је 20 одсто већа штета него премија - рекао је Петровић. 

Dunav osiguranje
Дунав осигурање / Извор: Фото: Промо

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић истакао је да држава помаже задругарство путем нормативе и финансијском подршком.

- Држава помаже задругарство путем нормативе и финансијском подршком коју пружа Влада Републике Србије. Без задругарства, које је последица развоја свести наших људи о удруживању, као једне платформе, и прехрамбене индустрије, као друге платформе, нема ни развоја кооперативе - рекао је Недимовић.

Министар без портфеља задужен за регионални развој и координацију рада јавних предузећа Милан Кркобабић рекао је да је лепа вест да има више од 400 новоформираних задруга и додао да је Влада Републике Србије за нешто више од две године издвојила милијарду и седам стотина милиона динара као бесповратна средства за развој задругарства.

Dunav osiguranje
Дунав осигурање / Извор: Фото: Промо

Он је истакао да је задругарство насушна потреба, да мали посед у Србији (на југу 2,4%, у централној Србији 4,5% и у Војводини 11%) објединимо и да те произвођаче учинимо робним произвођачима, те да младим пољопривредницима омогућимо да остану на селу.

Кркобабић каже да је циљ да у наредном периоду брдско-планинска подручја оживе и да им омогућимо да на нови начин функционишу, да им помогнемо економским мерама, умањењем ПДВ-а, укидањем такси, психолошким подстицајима.

Он је најавио да ће ускоро бити расписан конкурс који ће задругарима омогућити да добију помоћ и то постојећим задругама до 15 милиона динара, новоформираним - седам и по милиона и сложеним задругама 60 милиона динара.

Dunav osiguranje
Дунав осигурање / Извор: Фото: Промо

Владимир Бељичка, директор "Слован Аграра", каже да је циљ њихове дугогодишње сарадње с осигуравајућом кућом "Дунав осигурање" тај да превазиђу непогодне агроеколошке услове које су, како каже, из године у годину све веће и све се више манифестују.

- Наш је циљ да заштитимо како наше бизнис пословање тако и пословање својих коопераната. Наша фирма се бави искључиво кооперантским односима на ужем и ширем подручју општине Бач, радимо уговарање пшенице, соје и кукуруза и различитих типова паприка. Жеља нам је да сведемо ризик на најмању могућу меру и да као крајњу резултанту имамо сигуран принос и сигуран профит - рекао је Бељичка.

Dunav osiguranje
Дунав осигурање / Извор: Фото: Промо

Он је истакао да је осигурање усева неопходно због неповољних агроеколошких услова, честих киша, влажног периода, ваздушних струјања, борбе с градом, са сушом и пожарима - све како би пољопривредници имали сигурност и повољан крајњи резултат. 

Према његовим речима, потребно је да се пољопривредним произвођачима угради свакодневна свест о потреби осигурања сопствених усева.

- Кад људи у зимским периодама немају много посла на њиви, ми се трудимо да уприличимо дружење и едукације за пољопривредне произвођаче, те да их усмеримо ка свести о потреби осигурања усева. Та свест о потреби осигурања пољопривредних усева и газдинства последњих година се мења, поготово у односу младих пољопривредних произвођача, који су остали на земљи или наследили земљу од својих дедова или очева, јер они најбрже схватају и усвајају иновације у производњи и што се тиче агротехничких мера, а исто тако и корисне начине осигурања - рекао је Бељичка.

Промо лице Компаније "Дунав осигурање" Живорад Николић - Жика Шареница на крају конференције доделио је у име Компаније поклон ваучере Одмаралишта "Дунав" на Златибору.

Dunav osiguranje
Дунав осигурање / Извор: Фото: Промо

Награде су добили Ненад Тубић - TABEX д.о.о, Горан Салонски - индивидуални произвођач и Владимир Пољовка - "Слован" Селенча.

Плакета за "Дунав осигурање" на Пољопривредном сајму

Директор Новосадског сајма Слободан Цветковић уручио је данас Плакету за дугогодишњу сарадњу с Новосадским сајмом директору Извршног одбора "Дунав осигурања" Мирку Петровићу.

Директор Извршног одбора "Дунав осигурања" Мирко Петровић захвалио је на признању и истакао да је посреди вишегодишња сарадња с великим брендом као што је Новосадски сајам.

- Ми као лидери на тржишту осигурања у Србији и као најјача и највећа компанија желимо да сарађујемо с великим брендовима и тако је наша сарадња с Новосадским сајмом почела пре 20 година. Током тих 20 година Новосадски сајам нам је помогао и отворио врата да будемо присутни на сигурно најзначајнијој сајамској  манифестацији у нашој земљи где се излаже и исказује снага српске економије у пољопривреди, нашој стратешкој делатности, а ми смо пратећа индустрија те делатности - рекао је Петровић.

Dunav osiguranje
Дунав осигурање / Извор: Фото: Промо

Он је истакао да је захваљујући сајму Компанија "Дунав осигурање" учврстила сарадњу с нашим клијентима, успоставила сарадњу с новим клијентима и још једном показали палету производа коју нуди у осигурању пољопривредних производа.

Петровић је рекао да је сарадњу с Новосадским сајмом увек пратио професионалан  пословни однос и велика подршка и онда када је "Дунав" био генерални спонзор Сајма и када није, те изразио наду да ће тако бити и убудуће.  

Dunav osiguranje
Дунав осигурање / Извор: Фото: Промо

Директор сајма Слободан Цветковић рекао је да ова изузетна сарадња између "Дунав осигурања" као најзначајније и највеће осигуравајуће куће и Новосадског сајма траје практично пуне две деценије.

- У том дугом периоду имали смо сарадњу на такав начин да је "Дунав осигурање" било и генерални спонзор Новосадског сајма, али без обзира на то што нису имали тај статус, увек су били верни излагачи и долазили редовно на наше сајамске манифестације. Заједнички смо се трудили да свест која је везана за осигурање, пре свега у пољопривреди, подигнемо на виши ниво - рекао је Цветковић.

Диплома "Дунав осигурању" и за афирмацију корпоративног бренда

"Дунав осигурање" на Новосадском сајму пољопривреде добитник је и дипломе за висок ниво афирмације корпоративног идентитета.

Dunav osiguranje
Дунав осигурање / Извор: Фото: Промо

Награду је примила Маја Марковић, директорка Центра за корпоративни маркетинг и бригу о клијентима у Компанији "Дунав".