Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЗАЈЕДНИЧКИ РАД ПРЕДСЕДНИКА И МИНИСТРА СЕ ИСПЛАТИО: Вујовићу награда, председник најавио ВЕЋЕ ПЛАТЕ И ПЕНЗИЈЕ

05.09.2017. 15:09
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić, Dušan Vujović
Александар Вучић, Душан Вујовић / Извор: СД/илустрација

Оправдано поверење

Захваљујући политици Александра Вучића и рефомама које спроводи од 2012. године, Србија је на економском путу напредовала више од свих земаља региона. Такође, захваљујући његовој процени да на чело Министарства финансија постави Душана Вујовића наша земља је још више узнапредовала, а као доказ да је урађен добар посао јесте и награда коју је добио министар Вујовић.

Министар финансија Душан Вујовић изабран је за министра финансија године за централну и источну Европу, саопштило је уредништво часописа Глобал Маркет. У писму које је уредништво упутило Министарству финансија Србије наводи се да је министар Вујовић у претходне три године својим радом учинио изузетна допринос како би Србија изашла из рецесије на пут ка одрживом економском расту.

ММФ и Светска банка једногласни: Вујовић министар финансија године за ЦИЕ

Фискалном консолидацијом преокренут је тренд пораста јавног дуга који је сада у опадању, а Србија је након 10 година у 2016. остварила суфицит у буџету пре преузимања старих обавеза, оцењује овај водећи магазин, који прати јесење заседање годишње скупштине ове две међународне финансијске институције које се одржава у Вашингтону. 

Председник Србије Александар Вучић најавио повећање плата и пензија!

Додаје се да је министар Вујовић био водећи архитекта у креирању, спровођењу и успешном завршетку аранжмана из предострожности у вредности од 1,2 милијарде евра, који је Влада Србије започела са Међународним Монетарним фондом фебруара 2015. године.

Dušan Vujović
Душан Вујовић / Извор: Танјуг

Резултати које је Србија постигла на пољу фискалне консолидације и макро монетарне стабилизације обновили су поверење међународних инвеститора у српску економију. 

Награда ће министру Вујовићу бити уручена на церемонији у оквиру јесењег заседања годишње скупштине ММФ и Светске банке које се одржава од 12. до 15. октобра 2017. у Вашингтону.

Вујовић је пре финансија био задужен за ресор привреде. Након тога, препознавши потенцијал, Александар Вучић је поставио Душана Вујовића почетком августа 2014. године на функцију министра финансија. Функцију министра финансија обавља и у новој Влади Србије, изабраној у августу 2016.

Председник Александар Вучић, према његовим ранијим изјавама, ни најмање није сумњао да ће Вујовић бити добитник награде

Такође, он неретко хвали министра Вујовића, те је једном приликом, кроз шалу рекао да неће да „претерује са похвалама, је Вујовић једва чека да оде“.

- Вујовића нећу много да хвалим, јер он једва чека да оде...Или у Светску банку или у ММФ – рекао је том приликом Вучић.

Повећање плата и пензија

Колико је труда уложено у финансијски сектор говори и најава Вучића да ће свима у јавном сектору бити повћане плате, али и да ће се обезбедити додатни новац за безбедносни сектор.

- Пошто ћемо имати вишак новца обрадоваћемо и пензионере - додао је он.

Такође, недавно је председник Србије рекао да су људи у претходном приоду видели да рад доноси резултате.

Aleksandar Vučić, Dušan Vujović
Александар Вучић, Душан Вујовић / Извор: СД/илустрација

- Године 2014. смо због мера из 2008 и 2009. године били пред банкротством. Кренули смо у нови закон о раду, фискалну консолидацију, грађани су веровали... Србија данас изгледа другачије, са потпуно другом перспективом - рекао је Вучић.

Припадници војске, полиције и служби безбедности имаће веће плате него што су икада имали, али их очекују и још нека позитивна изненађења, најавио је председник.

- Оно што сам некада обећао ће почети да се остварује, ускоро ће изаћи програм да тим људима помогнемо, да се саграде станови које ће ти људи уз помоћ државе моћи да купе по повољним ценама - нагласио је Вучић.

Просечна плата износиће око 445, 450 евра, а после наредног повећања износиће више од 500 евра, рекао је председник.

Истакао је и да Србија бележи суфицит и у августу.

- Имамо 6,5 милијарди динара суфицита у августу, што је 66 милијарди до сада, то је неочекивано, требало је да буде пет милијарди у дефициту - рекао је председник.

Ако још напоменемо да је ниво незапослености најнижи у последњих чак и десет година, да је највећа покривеност увоза извозом.

Такође, имамо веће директне стране инвестиције него 4 земље плус једна територија у региону заједно, а такође је и извоз на нивоу свих осталих укупно.

Ако се узму у обзир све наведене чињенице, јасно је зашто је Душан Вујовић изабран за најбољег министра финансија, као и зашто је председник Александар Вучић баш њему поверио једно од најважнијих ресора.