Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЖЕЛИТЕ НА МОРЕ? ОВЕ УСЛОВЕ МОРАТЕ ИСПУНИТИ Објављен детаљан списак земаља у којима Срби могу летовати

10.03.2021. 18:09
Пише:
Србија Данас/Блиц
korona virus
корона вирус / Извор: СД/илустрација

Две сјајне вести о условима уласка у две, можда и најомиљеније турситичке дестинације грађана Србије објављене су јуче

Грчка би 14. маја требало да отвори своје границе за туристе, док ће се у Турску, ако је судити по речима одлазећег амбасадора Турске у Србији Танџуа Билгича, из Србије путовати без ПЦР (пи-си-ар) теста.

Неговање традиције и историје: Музеј "Кућа Колубарске битке" у Мионици чуваће успомену на војводу Живојина Мишића

Неговање традиције и историје: Музеј "Кућа Колубарске битке" у Мионици чуваће успомену на војводу Живојина Мишића

СРБИ ИДЕТЕ НА ЛЕТОВАЊЕ ОВЕ ГОДИНЕ! Познат датум када ћемо моћи да пређемо границу са Грчком

СРБИ ИДЕТЕ НА ЛЕТОВАЊЕ ОВЕ ГОДИНЕ! Познат датум када ћемо моћи да пређемо границу са Грчком

"МИОНИЦА ПРИМЕР ЕНЕРГЕТСКЕ ЕФИКАСНОСТИ" Министарка Вујовић похвалила еколошки развој и топлану на биомасу

"МИОНИЦА ПРИМЕР ЕНЕРГЕТСКЕ ЕФИКАСНОСТИ" Министарка Вујовић похвалила еколошки развој и топлану на биомасу

Без обзира на посебне најаве, нема дилеме да ће читава ситуација са путовањима на концу зависити од две ствари - епидемиолошке ситуације у земљама и процеса вакцинације. У том смислу, у наредним месецима са пажњом ће се пратити и став земаља Европске уније по питању ковид пасоша и генералних услова путовања, али најаве које се последњих дана нижу говоре у прилог томе да ће земље које зависе од туризма и туристичке индустрије тежити да не жртвују још једну туристичку сезону.

Грчка

Најављено је да ће туристи у Грчку моћи да уђу од маја месеца. Како се очекује према актуленим најавама, српски држављани ће моћи да уђу у Грчку уз сертификат о вакцинацији или негативан тест.

Иако није истакнуто које ће вакцине бити одобрене, будући да кинеске и руске вакцине и даље нису признате у земљама ЕУ, чињеница да их поједине чланице већ набављају, али и неспремност туристичких земаља да се одректну туриста из ове две земље, сугеришу да би на крају, ипак, сви вакцинисани, без обзира на цепиво, могли да имају зелено светло. Ипак, званична одлука о томе до сада није нигде објављена.

Grčka granica
Грчка граница / Извор: Профимедиа

Према речима министра туризма Грчке Хариса Теохариса, сви туристи ће морати да ураде тест, али за разлику од прошле године, користиће се брзи тестови. Такође је додао да ће сви проблеми који буду изазвани вирусом (нпр. хоспитализација туриста) бити решени о трошку Грчке и напоменуо да ће сва правила која важе за грађане Грчке важити и за туристе.

Грчка је донела детаљан план према коме ће се отварати од краја овог месеца и он, за сада, изгледа овако:

  • 22. март: Отварање малопродајних објеката, тржних центара и фризери. Куповина ће засад моћи да се обавља једном дневно, уз временско ограничење од три сата. Истог дана се отварају и гиманзаије и факултети.
  • 29. март: Отварају се и основне школе.
  • 20. април: Отварање ресторана који ће моћи да примају госте само у баштама.
  • 14. мај: Отварање туризма.
  • Јун: Отварање барова и теретана, као и дозвола за свадбе и крштења, али само на отвореном.

Иначе, прошле године је српским туристима било изузетно тешко докопати се грчког мора. Наиме, Грчка је током већег дела сезоне била потпуно затворена за наше турсите због епидемиолошке ситуације у Србији. У кртаком периоду, почетком лета, било је међутим могући ући у Грчку уз негативан ПЦР тест.

Турска

Од децембра 2020, Турска је увела као услов за улазак у земљу обавезан ПЦР тест, не старији од 72 сата, и то чак и за децу старију од шест година. Ипак, пошто је туризам важна привредна грана у Турској, Турска је почела амбициозан програм вакцинације не би ли стање нормализовала и спасла туристичку сезону 2021. године.

Прошле године се у Турску из Србије улазило безусловно, али је влада Турске донела одређене мере којима су осигуравали безбедност. Температуре су се мериле по хотелима, постављене су термалне камере, сваког дана су се дезинфиковале собе и цели хотели. На плажама су лежаљке биле одвојене 1,5 м.

Турска ће, по свему судећи и ове године бити отворена за спрске Туристе.

Црна Гора

Држављани Србије од 12. јануара ове године могу да уђу у Црну Гору без поседовања негативног ПЦР теста преко свих граничних прелаза, уз поштовање здравствених мера, у складу са здравственим упозорењем Института за јавно здрвље Црне Горе, наводи се на сајту Министарства спољних послова Србије.

Siromaštvo u Crnoj Gori
Сиромаштво у Црној Гори / Извор: Профимедиа/илустрација

Вакцинација против вируса корона у Црној Гори је почела 20. фебруара, а до сада је вакцинисано око 0,4 одсто укупног становништва (око 2.400 особа).

Прошле године је улазак у Црну Гору био могућ уз негативан пи-си-ар тест.

Бугарска

Тренутно за улазак на територију Бугарске потребан је негативан пи-си-ар тест не старији од 72 сата, а ова мера важи још од 28. јула прошле године када је ова држава, после нешто више од месец дана, отворила своје границе за стране држављане.

Египат

Египат, као једна од највећих светских туристичких дестинација, популарна је и међу грађанима Србије. У току прошле године египатска влада је неколико пута мењала услове преласка преко границе.

Тунис

Врло популарна туристичка дестинација за грађане Србије је и Тунис. Туристи из Србије могу да уђу у Тунис уз негативан пи-си-ар тест. Оно што је специфично за Тунис, и што може многе да одврати од летовања у овој земљи, је поступак у ком се путници одмах по уласку у земљу транспортују у хотел, о свом трошку, у којем се борави у карантину недељу дана.

Kipar
Кипар / Извор: Профимедиа

Након недељу дана врши се додатно тестирање, и ако резултат испадне негативан, карантин се обуставља.

Хрватска

Држављани Србије који се упуте у Хрватску како би се осолили, морају да при уласку приложе негативан пи-си-ар тест. Постоји могућност и да се тестирају при уласку у земљу, али их онда чека обавезна самоизолација.