Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НЕГДЕ ЦВЕТА КАО ПОЉСКО ЦВЕЋЕ, А НЕГДЕ ГА УОПШТЕ НЕЋЕ: У овим земљама трговање биткоином АПСОЛУТНО забрањено

01.09.2021. 14:27
Пише:
Србија Данас
Bitkoin
Биткоин / Извор: Профимедиа

Биткоин прате контроверзе од његовог настанка 2009. године, а то је својствено и криптовалутама које су уследиле након њега.

Иако је на мети критика због нестабилности, лоших трансакција и прекомерне употребе електричне енергије потребне за његово ископавање, неки сматрају да је биткоин, нарочито у земљама у развоју, сигурна лука. Међутим, како се све више људи окреће криптовалутама, уследио је и низ ограничења у његовој употреби.

БЕСПЛАТНЕ ОБУКЕ ИЗ ПЧЕЛАРСТВА, ВОЋАРСТВА И ОРГАНСКЕ ПРОИЗВОДЊЕ: Циљ је стручно оспособљавање пољопривредника у Србији

БЕСПЛАТНЕ ОБУКЕ ИЗ ПЧЕЛАРСТВА, ВОЋАРСТВА И ОРГАНСКЕ ПРОИЗВОДЊЕ: Циљ је стручно оспособљавање пољопривредника у Србији

СРПСКИ ПОЉОПРИВРЕДНИЦИ ОТИШЛИ ПУТ ГРЧКЕ: Желе да размене искуство са својим колегама

СРПСКИ ПОЉОПРИВРЕДНИЦИ ОТИШЛИ ПУТ ГРЧКЕ: Желе да размене искуство са својим колегама

ПОСЕБНУ ПАЖЊУ ТРЕБА ДА ОБРАТЕ НАШИ ДРЖАВЉАНИ: Данас на снагу ступају ДРАСТИЧНЕ саобраћајне казне у овој земљи

ПОСЕБНУ ПАЖЊУ ТРЕБА ДА ОБРАТЕ НАШИ ДРЖАВЉАНИ: Данас на снагу ступају ДРАСТИЧНЕ саобраћајне казне у овој земљи

Правни статус биткоина и других алткоина (алтернативних кованица сличних биткоину) значајно се разликује од земље до земље, док у неким остаје да се правилно дефинише или се стално мења. Док већина земаља не сматра незаконитим коришћење биткоина, његов статус платежног средства или робе варира са различитим регулаторним импликацијама.

Неке земље су поставиле ограничења у начину на који се биткоин може користити, а банке су забраниле својим клијентима обављање трансакција криптовалутама. Друге земље су забраниле употребу биткоина и криптовалута, строго кажњавајући свакога ко врши крипто трансакције.

Ово су земље које имају посебно лош однос са биткоином и другим алткоинима.

Алжир

Алжир тренутно забрањује употребу криптовалута након усвајања финансијског закона 2018. године који је забранио куповину, продају, употребу или поседовање виртуелних валута.

Боливија

У Боливији је на снази потпуна забрана коришћења биткоина од 2014. године. Централна банка Боливије издала је резолуцију којом се забрањује употреба биткоина у било којој другој валути која није регулисана у земљи или економској зони.

Кина

Кина је током 2021. године све интензивније сузбијала криптовалуте. Кинески званичници су у више наврата упозоравали своје грађане да се држе даље од тржишта дигиталне имовине и оштро су сузбили "рударење" у земљи, као и размену валута у Кини и иностранству.

Јин Јупинг, заменик директора за заштиту права финансијских потрошача Народне банке Кине (ПБоЦ), 27. августа је назвао криптовалуте спекулативном имовином и упозорио људе да "заштите своје џепове".

korona u Kini
корона у Кини / Извор: Профимедиа

Напори да се поткопа биткоин - децентрализована валута ван контроле влада и институција - у великој мери се виде као покушај кинеских власти да покрену сопствену електронску валуту.

ПБоЦ жели да буде једна од првих великих централних банака у свету која је покренула своју дигиталну валуту чиме ће моћи помније да се прате трансакције становника државе.

Колумбија

У Колумбији финансијским институцијама није дозвољено да врше трансакције биткоинима. Агенција за финансијске регулације Суперинтенденциа Финанциера је 2014. године упозорила институције да не смеју да "штите, улажу, посредују, нити управљају у операцијама виртуелног новца".

Египат

Египатски Дар ал-Ифта, примарно исламско саветодавно тело у земљи, издао је верски декрет 2018. године, класификујући трансакције биткоинима као "харам", односно нешто што је забрањено исламским законом. Иако нису обавезујући, египатски банкарски закони пооштрени су у септембру 2020. године како би се спречило трговање или промовисање криптовалута без лиценце Централне банке.

Индонезија

Банка Индонезије, централна банка земље, издала је нове прописе којима се забрањује употреба криптовалута, укључујући биткоин, као средства плаћања од 1. јануара 2018. године.

Иран

Биткоин има сложен однос са иранским режимом. Да би избегао најгори утицај осакаћујућих економских санкција, Иран се уместо тога окренуо уносној пракси "рударења" биткоина како би финансирао увоз.

Иако Централна банка забрањује трговање криптовалутама које се "копају" у иностранству, подстицала је "рударење" биткоина у земљи.

Око 4,5 одсто светског "рударења" биткоина одвија се у Ирану, који би, према аналитичкој блокчејн компанији Elliptic, могао да оствари приход од преко милијарду долара.

Iran
Иран / Извор: Профимедиа

Да би криптоиндустрија процветала, Иран је понудио лиценцираним "рударима" јефтинију струју, али зато захтева да се сви пронађени крипто-системи продају Централној банци.

Међутим, "рударење" без лиценце свакодневно исушује више од 2GW из националне мреже, узрокујући несташицу електричне енергије.

Због тога су иранске власти издале четворомесечну забрану "рударења" биткоина до 22. септембра.

Непал

Непалска банка Растра прогласила је биткоин илегалним од августа 2017. године.

Северна Македонија

Северна Македонија је једина европска држава до сада која има званичну забрану трговања криптовалутама.

Русија

Иако криптовалуте нису забрањене у Русији, у току је сукоб због њихове употребе. Русија је у јулу 2020. године донела своје прве законе за регулисање криптовалута, којима су оне по први пут означене као имовина подложна опорезивању.

Закон, који је ступио на снагу у јануару ове године, такође забрањује руским државним службеницима да поседују било какву крипто-имовину.

Руски председник Владимир Путин је више пута повезивао криптовалуте са криминалним активностима, позивајући се на већу пажњу посебно када су у питању прекограничне крипто-трансакције.

Trojice-Sergijeva lavra u Rusiji
Тројице-Сергијева лавра у Русији / Извор: Профимедиа

У јулу је генерални тужилац најавио нове предложене законе који би дозволили полицији да конфискује криптовалуте за које се сматра да су незаконито прибављене наводећи као пример њихову употребу у корупцији.

Турска

У Турској су се многи окренули криптовалутама када је вредност турске лире опала. Због највишег нивоа употребе било где у свету, доношење прописа било је брзо ове године јер је инфлација у априлу достигла врхунац.

Дана 16. априла 2021. године, Централна банка Републике Турске издала је уредбу о забрани коришћења криптовалута, укључујући биткоин, директно или индиректно, за плаћање робе и услуга.

Наредног дана, турски председник Реџеп Тајип Ердоган отишао је даље и издао декрет да се  трговање криптовалутама изједначи са листом фирми које подлежу правилима против прања новца и финансирања тероризма.

Вијетнам

Државна банка Вијетнама прогласила је да су издавање, снадбевање и употреба биткоина и других криптовалута незаконити као средство плаћања и подложни су казнама од 5.600 до 7.445 евра.
Међутим, влада не забрањује трговање биткоинима нити их држи као имовину.