Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЖЕНА КОЈА КАЛЕМИ ЛУБЕНИЦЕ: Јелена из села код Тополе је сама развила свој бизнис (ФОТО)

24.05.2021. 19:48
Пише:
РИНА
Jelena
Јелена / Извор: Фото: РИНА

Расадничка производња је посао који захтева доста времена, рада и знања. Однеговати квалитетан расад нимало није лако, а то најбоље потврђују пољопривредници који се баве овом граном производње.

Једна од њих је и Јелена Митровић из села Рајковац код Тополе, која се у овај бизнис упустила 2007. године, првенствено због производње расада лубеница, а онда је посао раширила па сада производи расад на велико.

ПРВА ЗЕМЉА У ЕВРОПИ КОЈА ЈЕ ПОСТИГЛА КОЛЕКТИВНИ ИМУНИТЕТ: Медитерански бисер отворен за туристе

ПРВА ЗЕМЉА У ЕВРОПИ КОЈА ЈЕ ПОСТИГЛА КОЛЕКТИВНИ ИМУНИТЕТ: Медитерански бисер отворен за туристе

ЖЕЉНО ИШЧЕКУЈУ СРБЕ: Овај део Грчке многима је омиљена летња дестинација, домаћини кажу да је све спремно за прве госте

ЖЕЉНО ИШЧЕКУЈУ СРБЕ: Овај део Грчке многима је омиљена летња дестинација, домаћини кажу да је све спремно за прве госте

"НЕМА ГОРЕГ ОД ЊЕГА" Стипса какве нема - мушкарац који не престаје да запрепашћује свет (ВИДЕО)

"НЕМА ГОРЕГ ОД ЊЕГА" Стипса какве нема - мушкарац који не престаје да запрепашћује свет (ВИДЕО)

- До пре неких 14 година смо ишли по расад у Лугавчину јер смо се бавили узгојем лубеница на отвореном и продавали смо плод. Међутим, да не би ишли за расад сваке године, ја сам полако уз свог оца почела да калемим, прво за себе а после и за продају. Тако смо почели да производимо расад лубеница, а онда је кренуло и остало. Тренутно имамо парадајз, калемљене и некалемљене лубенице, диње, краставце, паприку - каже Јелена.

Производња расада у пластеницима почиње почетком фебруара сејањем семена које иде на грејаче, потом у топле леје. Са калемљењем лубенице почињем почетком марта, најпре се сеје тиква која је подлога за калемљење, па лубеница и онда се то после калеми. Бројне су предности калемљене лубенице, али посао није нимало лак.

- Пипав је то посао и увек радим ја јер није то баш тако једноставно. Расече се тиква, дода биљка лубенице, то се споји штипаљком. Корен од тикве иде дубоко у земљу и црпи влагу због тога калемљеној лубеници одговара суша више него кишно време и без проблема подноси високе температуре, док не калемљена лубеница има плитак корен и без наводњавања не може да опстане - објашњава Јелена и додаје да сваке године повећава производњу калемљених лубеница јер се све више купаца одлучује управо за овако произведене биљке.

Lubenica
Лубеница / Извор: Фото: РИНА

Јелени у производњи расада помажу породица, супруг, два сина и мајка. Истиче, да без њихове помоћи и подршке не би могла сама па због тога из године у годину шири производњу а ове сезоне у плану је и узгој лубеница на отвореном.

- Гајили смо раније лубенице на отвореном, па смо кратко прекинули међутим, овог пролећа почећемо поново. Због тога сам и повећала производњу расада али и због велике потражње купаца. Ове године сам 7.000 биљака накалемила, поред тога смо произвели и 4.000 струка парадајза, паприке око 12.000 и око 1.000 струка диње и исто толико не калемљених лубеница. Продајем на пијацу у Тополи, четвртком и недељом и све више код куће, јер имам своје муштерије - каже ова вредна пољопривредница.

Калемљена лубеница се код Јелене може купити по цени од 100 динара струк, док је не калемљена 50 динара. Цена расада краставаца је такође 50 динара, а исто толико кошта и парадајз, док се паприка продаје по цени од 20 динара.