Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Ал' се некад добро јело: Радничке мензе реткост

06.08.2014. 06:35
čorba
чорба / Извор: Профимедиа

Некада свеприсутни, ресторани друштвене исхране постали реткост у српским транзиционим предузећима.

Пасуљ са кобасицом, гулаш са макаронама, кромпир паприкаш, ђувеч, пилав, а за посластицу пудинг, пита с јабукама или компот. Ово је био само део обилног и калоричног менија у фабричким мензама осамдесетих година широм Србије, подсећају Новости.

Оброк састављен од супе, главног јела и дезерта свакодневно су себи могли да приуште готово сви запослени. И док су некада радни људи добијали топли оброк на посебно одређеним местима у ресторанима друштвене исхране, данас је у многим предузећима он нестао и као ставка на обрачунском листићу.

Послодавци који обезбеђују исхрану у радничким мензама су изузетак. Податак да је нови газда у крагујевачком "Фијату“ уложио у реконструкцију и опремање кухиње и кантине шест и по милиона евра била је вест дана у свим медијима. Менаџмент компаније водио се политиком да радник мора да буде здрав, сит и задовољан и у те сврхе, кажу, они свакодневно издвајају најмање 10.000 евра.

Једна од ретких радничких мензи у престоници која опстаје, упркос закону о јавним набавкама, ради у Градском саобраћајном предузећу. Круже, међутим, приче да ће и њихових седам ресторана ускоро ставити катанац.

"Дневно у нашим мензама руча од 1.500 до 2.000 радника", каже Дијана Стојковић, управница ресторана. - Промет је опао за 20 до 30 одсто после последњег поскупљења. За главно јело код нас треба издвојити 110 динара, салата је 20, супа од 20 до 45 динара... Са тако ниским ценама немамо зараду, али некако опстајемо. Док су радници имали бонове, били су принуђени да долазе, сада када примају топли оброк кроз плату, све их је мање.