Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

БИЋЕ ШЕЋЕРА: Шећерне репе на 40.000 хектара

29.03.2015. 13:07
Пише:
Бета
šećerna repa
шећерна репа / Извор: Профимедиа

Београд - Компанија Суноко, као највећи произвођач шећера у Србији, проценила је да ће овог пролећа у Србији бити засејано око 40.000 хектара под шецерном репом.

"Гајење репе захтева доста рада и улагања, и потпуно смо свесни смањеног интересовања уочи сетве", казао је Раденковић и додао да ће учинити све да пољопривреднивци не одустану од сејања репе.

Директор Сунока је свестан да је и прошла година за пољопривреднике била је тешка, јер је након што је просејано рекордних 70.000 хектара под репом, уследио низ потешкоћа – веома лоше временске прилике, појава болести и неодговарајуће третирање, умањена дигестија, дуга кампања прераде.

"Ипак, ми смо све количине преузели и у потпуности исплатили ратарима. И наша је порука произвођачима да не одустају од сетве овог пролећа јер би и они, без те културе, били на удару тржишта и остали би без великог дела профита. С друге стране, ми ћемо дати све од себе у настојању да омогућимо произвођачима најбоље услове за пословање", казао је Раденковић.

Он је прецизирао да ће за произвођаче који су добро организовани и располажу својом опремом, трошкови производње шећерне репе износити око 1.200 евра по хектару. Ове године кооперанима Сунока понуђена је откупна цена од 28,5 евра за једну тону, што је, како је нагласио, у складу са тренутно ситуацијом на тржишту.

"За нове произвођаче обезбедили смо могућност да се део производње плати авансно, уколико је то пољопривредницима потребно за унапређење производње", казао је он.

Раденковић је подсетио да је у Србији 2014. остварен принос од 67 тона шећерне репе по хектару и да је само у три шећеране Сунока произведено више од 310.000 тона шећера са нешто мање од 37.000 хектара под шећерном репом. Раденковић је указао да је домаћа шећерна индустрија, "због суноврата цене шећера у свету и код нас, у незавидној позицији", али да је Суноко захваљујући претходним улагањима у модернизацију производње, што је допринело смањењу трошкова, успео да одржи пословање на задовољавајућем нивоу и исплати кооперанте.

Суноко је, у протеклих осам година, уложио близу 150 милиона евра како би повећао капацитете прераде, смањио трошкове производње, повећао енергетску ефикасност и очувао животну средину.