Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Буђава храна: Бљак или њам?

28.10.2014. 09:06
Пише:
Србија Данас
Buđavi sendvič
Буђави сендвич / Извор: Фото: Тумблр

У Великој Британији се годишње баци чак седам милиона тона хране и пића. Да бисте схватили колико је то хране, замислите читав један стадион препун хране.

Колико ове хране (чији је рок званично истекао) у ствари још може да се једе? Новинар Мајкл Мосли одлучио је да спроведе експеримент, али безбедно.

Удружен са доктором Патриком Хиком решио је да направи оброк од хране којој је рок истекао.

- Схватио сам да ће бити занимљив оброк када ми је Хик дао да обучем одело против контаминације - пише Мосли за BBC.

Ebola, doktori u karantinu
Ебола, доктори у карантину / Извор: Профимедиа

У обзир је долазила храна са ознакама „најбоље пре“ и „продаје се до“, али не и храна са тачним датумом рока трајања. Прво су испитали сир чедар, исекли су убуђале делове, посебно пазећи на то да буђ не остане на ножу када се сече здрав део и закључили су да је део без буђи сасвим безбедан за јело.

Чедар и пармезан су суви сиреви, а да би се буђ ширила треба јој влага, због чега  не успева да продре дубље. Неки сиреви су намерно „инфицирани“ племенитом буђи, која им даје укус.

Sir sa plemenitim buđima
Сир са племенитим буђима / Извор: Фото: Тумблр

Није свака буђ пеницилин. Сиреви који су убуђали могу бити заражени штетним бактеријама као што су листерија или салмонела.

Хлеб покривен плаво-белим буђавим деловима безбедан је за јело уколико се одстране ови делови. Након печења још је безбеднији, а проблематично је само када се појаве црне флеке на њему.

Маторо поврће из замрзивача мекано и љигаво на додир је заправо покривено мноштвом бактерија и није безбедно за јело, јер је након првих неколико часова могуће добити грчеве и дијареју, пише Б92.

Прочитајте још: Нема више буђавог хлеба

Воће најчешће траје дуже од поврћа због киселине која не допушта бактеријама да се размноже. Буђ коју откријете на џему је безбедна и ако је одстраните, џем се може јести.

Треба бити опрезан када су јабуке у питању. Иако делује као да могу да стоје веома дуго, чињеница је да ако постоји рупица у кори - буђ их може уништити. Дешавала су се тровања соком од јабуке који садржи токсин звани патулин.

Буђави ораси су посебно ризични зато што се у њима размножава гљивица звана Aspergillus флавус, која садржи афлатоксине.