Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Чоколада маснија од маслаца?

25.09.2014. 10:53
puter
путер / Извор: Профимедиа

Погледајте које све намирнице имају више масти од маслаца.

Маслац је од памтивека на "лошем гласу", јер садржи висок ниво засићених масних киселина, проузрокујући хипертензују и висок холестерол у крви. Међутим, изненадићете се када сазнате шта је то опасније од маслаца.

Кокосово уље. У само једној кашичици овог уља налази се 11,8 грама масних киселина, и тако се категорише рекордом у групи намирница са високим нивоом засићених масти. Лекари саветују сунцокретово или маслиново, здравији су.

Млеко са смањеном количином масноће. Познато нам је да је млеко богато машћу,  чак и оно од 2% масти нарушава здравље. У 200 мл овог млека налази се око 3% засићених масних киселина.

Маслац од кикирикија. Од обичног маслаца, маснији је онај од кикирикија. У две кашике смештено је 3 до 4 грама засићених масних киселина, пише портал задовољна.хр. 

Тамна чоколада. Покушајте да се суздржите приликом налета жеље за чоколадом, јер само 30 грама тамне чоколаде садржи 6 грама масних киселина, односно дупло више него обичан маслац.