Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Црно вино и тамна чоколада побољшавају меморију

30.08.2014. 18:09
Пише:
Србија Данас
Vino na stolu
Вино на столу / Извор: Профимедиа

Супстанца коју садрже црно вино и тамна чоколада унапређује меморију.

Верујемо да вам није потребно додатно убеђивање како би узели чашу једног црног вина и уз то неколико коцкица тамне чоколаде, али јесте лепо када вам то препоручују и научници.

У истраживању, у Берлину, учествовало је 46 испитаника, који су имали прекомерну тежину, али су поред тога били здрави. Пола волонтера је насумично изабрано, и они су, током 6 месеци, свакодневно узимали 200мг ресвератрола, док је друга група добијала плацебо.

Пре и након периода од 6 месеци, учесници су радили тест меморије, дали узорак крви и ишли на скенер мозга.

Они који су примали ресвератрол су запамтили више речи са листе коју су видели 30мин раније, од оних који су примали плацебо. Додатно, скенер је показао већу активност хипоталамуса а тестови крви, регулисан ниво шећера, код људи који су користили ресвератрол.

Ова супстанца се још може наћи у грожђу, кикирикију и боровницама.

Ипак, потребно је урадити додатна истраживања на субјектима који немају прекомерну тежину, како би се добили прецизнији резултати.