Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Храна која убија епилепсију!

13.11.2014. 09:05
Пише:
Србија Данас
mozak
мозак / Извор: Профимедиа

Током посебне висококалоричне исхране, пацијенти, уместо шећера, црпе масти и тако стварају кетоне - изворе енергије за срце и мозак.

Недавна истраживања показала су да је кетогена исхрана, која подразумева намирнице попут сланине, јаја, пуномасне павлаке, маслаца, рибе и зеленог поврћа, може доста помоћи у смањењу учесталости и јачини епилептичних напада, поготово код оболелих који не реагују на терапију, а њих је око 35%.

masna hrana
масна храна / Извор: Профимедиа

Стручњаци су открили да је код 32% оболелих на кетогеној дијети и 29% оних на Еткинсоновој дијети дошло до смањења учесталости напада и за 50%. Резултати су били видљиви врло брзо након преласка на такву исхрану, али они су трајали само док је пацијент конзумирао те врсте намирница.

У научном часопису "Ланцет Neurology" британски лекари су објаснили да се током ове висококалоричне исхране наш организам присиљава да, уместо шећера, сагорева масти, па се тако стварају кетони, који су иначе извор енергије за срце и мозак.

Епилепсија је једна од најраспрострањенијих неуролошких болести која погађа око 50 милиона људи широм света. Иако постоји посебна терапија коју саветује званична медицина, овај вид исхране може допринети лечењу више од медикамената које саветују лекари.