Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ИСТЕКАО ИМ ЈЕ РОК? Ма, слободно их можете јести, здраве су

02.11.2014. 16:06
Пише:
Србија Данас
kada hrana smrdi
када храна смрди / Извор: Профимедиа

Слободно занемарите датум трајања било ког сока, јер се квалитет и истрајност гледају по промени боје и талогу који се ствара на дну. То су знаци да га морате бацити у канту за ђубре.

Увидели сте да на тетрапаку јогурта стоји датум 27.10.2012. године, а ви сте згрожени! Отварате канту за смеће и "по дифолту" бацате све чему је прошао рок. Размишљате како је то могло да вам се деси и жалите што сте дозволили да вам се то догоди.

Рок употребе сваке намирнице по закону мора бити јасно назначен на артиклу. Међутим, то није релевантан показатељ квалитета хране, јер је већина намирница савршено добра за употребу и након што им је рок прошао.

Погледајте о којима је реч.

Jaja sir i slanina
Јаја сир и сланина / Извор: Профимедиа

Уколико се јаја чувају у фрижидеру, могу имати дуже трајање од предвиђеног (2 дана), а овако могу трајати до 5 дана. Припазите да из фрижидера вадите само она јаја које ћете користити у том тренутку, јер остављање на собној температури их може покварити.

Млеко можете конзумирати и недељу дана од истека рока употребе који је утиснут на паковању. Његову поквареност уочићете променом укуса, мириса и изгледа.

Рок трајања отворене тегле киселих краставаца може бити и годину дана од првог коришћења, иако на неким паковањима је утиснут датум до 6 месеци.

У случају да маслац чувате у шпајзу, можете га користити и две недеље након истека рока, а ако га чувате у фрижидеру тај рок конзумирања може бити и 9 месеци након истека уписаног рока.

Сок је готово некварљив иако и он на свом паковању има утиснут датум до ког се може користити. Заправо, слободно занемарите тај датум, а квалитет и истрајност сока гледајте по промени боје и талогу који се ствара на дну. То су знаци да га морате бацити у канту за ђубре.