Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ИСТРАЖИВАЊЕ: За вишак килограма криве су ваше бактерије!

01.12.2014. 16:38
debeo čovek jede
дебео човек једе / Извор: Профимедиа

Бактерије "наручују" брзу храну, а наш организам им то обезбеђује.

Доктор Карло Малеј са калифорнијског Универзитета у Сан Франциску доказао је да су бактерије које се налазе у нашим цревима манипулатори. Црева су богата различитим бактеријама од којих свака има своју омиљену храну. Некада, најздравија храна за неке бактерије, није увек добра за нас или остале чланове нашег организма.

bakterije u crevima
бактерије у цревима / Извор: Профимедиа

Научници су се питали да ли бактерије могу утицати на оно што једемо, како би оне уживале. Малеј је дао потврдан одговор, јер сматра да те бактерије у наш пробавни систем отпуштају молекуле које се преносе имунолошким, ендокириним и нервним системом како би мозгу слали поруке која храна им треба. Да бисмо боље појаснили – бактерије "наручују" брзу храну, кад год пожеле, а наш организам им то обезбеђује.

Да бактерије координишу нашом исхраном, наводи се пример Јапана. Тамо свакодневно на тањиру можемо затећи алге, па су зато код Јапанаца пронађене бактерије специјализоване за њихово варење. Може бити да су се те бактерије одомаћиле код Јапанаца, зато што су алге део њихове кухиње.

Наша исхрана има велики утицај на бактеријску популацију у нашем пробавном систему. У случају да промените режим исхране на само један дан и у вашем организму ће се све променити, јер ће се број оних бактерија које су највише активне, врло брзо повећати.

Позната је чињеница да пробиотици не само да побољшавају здравствено стање, већ нам подижу и расположење. "Неравнотежа састава цревних бактерија може се лако променити уз пребиотике, пробиотике, антибиотике и промене у прехрани, а неравнотежа у том саставу нуди нови приступ испитивању проблема нездраве прехране", објашњавају за iflscience.com научници са калифорнијског Универзитета.