Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Избегавајте ову храну ако сте у ризичној групи за инфекцију листеријом

25.07.2014. 08:11
Listerija u Srbiji
Листерија у Србији / Извор: Профимедиа

У почетку изазива симптоме сличне грипу, па је често тешко поставити праву дијагнозу.

Mleko
Млеко / Извор: Фото: Тумблр

Сви они који су старији од 65 година, они који пате од дијабетеса или обољења бубрега, подвргнути су хемотерапији или узимају лекове против реуматоидног артритиса могу претрпети озбиљне компликације ако се инфицирају листеријом.

Инфекција бактеријом може да погоди постељицу, плодову воду и бебу, може да проузрокује спонтани побачај или рођење мртворођенчета, преноси Сенса.

Најозбиљније компликације ова бактерија доноси трудницама, новорођеним бебама и особама са слабим имунитетом и зато је важно да уз уобичајене мере опреза они избегавају намирнице које су наведене.

Храну коју треба узбегавати:

Меки сиреви: фета, бри, камамбер...

Непастеризовано млеко и сиреви од непастеризованог млека,

Месне прерађевине, нарочито виршле или хладни нарезак,

Месне паштете и разни намази,

Димљени морски плодови.

Будите опрезни и зато је важно максимално одржавање хигијене нарочито у кухињи при припреми хране. Такође, после припреме хране, врућом водом и детерџентом оперите све површине на којима се припрема храна, даске за сечење, посуде, орибајте поврће, нарочито оно које се вади из земље. Водите рачуна да течност из паковања виршли не доспе у храну или контакт са посуђем, а виршле сервирајте само након што их добро прокувате. Сва месна јела добро скувајте и не држите начете паштете чак ни у фрижидеру.