Какао све скупљи због страха од еболе
Какао је најскупљи од марта 2011. године, а његова цена брзо расте због страха од ширења смртоносне еболе из Либерије у друге земље западне Африке.
Ризик постоји, пре свега, од ширења вируса на територије Обале Слоноваче и Гане које заједно обезбеђују 70 одсто светских испорука какаа.
Уколико би се епидемија проширила у производне области те две земље то би значило изолацију и у чисто комерцијалним условима. Суспензија сваког трговања би могла да изазове даљи притисак на раст цена, указују аналитичари. Недостатак какаа, према некима, ипак не прети. У односу на прошлу годину залихе су веће 14 одсто, пренео је сајт иднес.цз.
Цене сировине која је основа читавог низа слаткиша, ове године, према подацима берзе Интерконтинентал ексчејнџ расту 23 осто, на 3.316 долара за метричку тону (1.000 килограма).
Иако ове године, захваљујући повољним временским условима, има вишка какаа, потражња расте и у дугорочном погледу прети недостатак те сировине, сматрају аналитичари. Главни разлози тренутне берзанске какао панике, према њима, су ризици од еболе.
Један произвођач чоколаде, међутим, истиче могућност да иза свега стоје спекуланти. Плантаже какаовца нису "црнац у колиби" него индустријске фарме којима се професионално управља, каже он и додаје да не мисли да је поскупљење какаовца тако драматично.
Прочитајте и: