Како бисте се заштитили од бактерија, НЕ перите пиле пре спремања
Пилетина садржи кампилобактер који озбиљно штети нашем здрављу.
Енглеска Агенција за стандардизацију хране издала је саопштење упозоравајући јавност да не смеју прати пилеће месо пре печења. Повод за истраживање на ову тему био је Британац Питер Кларк који је опрао пиле пре спремања и доживео тровање.
Већина пилетине садржи кампилобактер, бактерију која изазива појаву ешерихије коли, салмонеле и листерије, пише "Дејли мејл". Око 280 000 Британаца годишње се зарази од ње.
Зато научници саветују да пре кувања, печења и похвања, никако не смемо прати пиле, јер се тада бактерија са капљицама воде преноси на све кухињске радне површине и може да загади и осталу храну.
У неким рецептима написано је "Пре кувања, месо проперите и осушите" што и јесте разумљиво да ћемо тако отклонити бактерије. Али новооткривене чињенице дају и нова упуства – пажљиво очистите нож којим сечете месо, даску на којој спремате месо, и морате бити сигурни да месо не долази у додир са осталим намирницама.
Кампилобактер изазива гастроинтестиналну инфекцију, због које људи постају болесни од три до пет дана, али у 20 % случајева она може трајати и до две недеље. Некада је потребан и боравак у болници.
Симптоми инфекције су дијареја, болови у стомаку, премор, грозница, мучнина и повраћање. Столица је течна и крвава.
Прочитајте и:
Очистите црева уз помоћ ове врсте брашна
Муче вас болови у стопалима? Ево зашто
НАИЗГЛЕД ЗДРАВЕ: Заувек избаците из исхране ове намирнице!
"Желим да померим руке, не могу. Желим да викнем, не могу ни то"
ЖЕЛИТЕ ДА СМРШАТЕ: Има нешто горе од хлеба!