Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Како бисте се заштитили од бактерија, НЕ перите пиле пре спремања

29.12.2014. 12:06
Пише:
Србија Данас
pileće meso
пилеће месо / Извор: Профимедиа

Пилетина садржи кампилобактер који озбиљно штети нашем здрављу.

Енглеска Агенција за стандардизацију хране издала је саопштење упозоравајући јавност да не смеју прати пилеће месо пре печења. Повод за истраживање на ову тему био је Британац Питер Кларк који је опрао пиле пре спремања и доживео тровање.

Hrana za rast mišića!
Храна за раст мишића! / Извор: Профимедиа

Већина пилетине садржи кампилобактер, бактерију која изазива појаву ешерихије коли, салмонеле и листерије, пише "Дејли мејл". Око 280 000 Британаца годишње се зарази од ње.

Зато научници саветују да пре кувања, печења и похвања, никако не смемо прати пиле, јер се тада бактерија са капљицама воде преноси на све кухињске радне површине и може да загади и осталу храну.

У неким рецептима написано је "Пре кувања, месо проперите и осушите" што и јесте разумљиво да ћемо тако отклонити бактерије. Али новооткривене чињенице дају и нова упуства – пажљиво очистите нож којим сечете месо, даску на којој спремате месо, и морате бити сигурни да месо не долази у додир са осталим намирницама.

Кампилобактер изазива гастроинтестиналну инфекцију, због које људи постају болесни од три до пет дана, али у 20 % случајева она може трајати и до две недеље. Некада је потребан и боравак у болници.

Симптоми инфекције су дијареја, болови у стомаку, премор, грозница, мучнина и повраћање. Столица је течна и крвава.