Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Како разликовати рокове трајања намирница?

22.04.2014. 09:56
Kupac u supermarketu
Купац у супермаркету / Извор: Профимедиа

Просечни потрошач у Србији често поистовећује ознаке о року трајања производа истакнутим на декларацијама намирница и не разликује објашњења "најбоље употребити до" и "употребљиво до", наводе у Асоцијацији потрошача Србије.

Ознакама "најбоље употребити до" и "најбоље употребити до краја" произвођачи означавају датум до када храна задржава свој очекивани квалитет. Храна је и даље сигурна за конзумирање после датума уз ознаку "најбоље употребити до", под условом да се поштују упутства за складиштење и да паковање није оштећено. Ипак, после наведеног датума храна може да почети да губи свој укус и текстуру. Најчешће намирнице које су означене овим речима су расхлађени, сушени, смрзнути и конзервирани производи.

Друга ознака, наводе у АПОС-у, "употребљиво до" указује на датум до када се храна може конзумирати безбедно. Обично је у питању храна која је са микробиолошког становишта брзо кварљива и која након краћег времена може да представља непосредну опасност за здравље људи. Након датума означеног после ових речи не треба конзумирати храну.

(Политика)