НАДА МАЦУРА ОТКРИВА ДА ЛИ ЈЕДЕ СЛАНИНИЦУ: "Ја лично..."
Портпарол Хитне помоћи Нада Мацура каже за Србију Данас да свакако треба бити опрезан при одабиру хране коју конзумирамо и открива да ли она једе сланину и месне прерађевине.
“Треба поштовати мишљење Светске здравствене организације и наравно увек имати свест о томе шта је канцерогено, а шта је штетно. Док сам ја још студирала медицину, полемисало се о томе да је дим канцероген и да све материје које су животињског порекла које се диме могу бити канцерогене и изазвати промене у том смислу“, објашњава Мацура.
Указујући на то да је сада акценат на индустријску производњу меса Мацура сматра да ће се СЗО огласити са детаљним саопштењем да ли се ради и о домаћој производњи и саветује грађане да ипак треба бити опрезан.
“СЗО ће сигурно дати шири програм и ширу слику тога шта је заиста канцерогено, јер постоје многе ствари које доприносе канцеру. У сваком случају треба бити опрезан. Исхрану би требало базирати више на поврће, на органску храну. То је мој савет за грађане“, закључује Мацура.
На питање да ли она конзумира кобасицу, сланину и друге месне прерађевине Мацура каже:
“Ја лично ретко конзумирам месо, већ своју исхрану базирам на воћу и поврћу. Ако узмемо и да се стално прича о загађеном земљишту, где се производи поврће и воће које није органског порекла, онда можемо да кажемо да нам једино ваздух остаје као опција“.
Подсетимо, Светска здравствена организација је саопштила да месне прерађевине, попут сланине, кобасице и шунке могу да изазову рак црева код људи.