Намирнице за Ускршњу трпезу са београдских пијаца безбедне
ЈКП „Градске пијаце“ у сусрет највећем хришћанском празнику, Ускрсу, спровеле су комерцијалну анализу здравствене и хигијенске исправности намирница животињског порекла и пољопривредних производа на свим београдским пијацама. Узорковање и анализу обавио је Научни институт за ветеринарство Србије.
Методом случајног узорка, дана 15. априла 2016. године, узорковани су: конзумна кокошија јаја, зелена салата, јабука, бели сир, кајмак, свежа пилећа крилца, батак и карабатак, димљено говеђе месо, свињска пршута, сува кобасица и ребра на пијацама „Каленић“, „Скадарлија“, „Зелени венац“, „Блок 44“ и „Земун“.
Узорковани пољопривредни производи и намирнице анималног порекла ИСПУЊАВАЈУ СВЕ услове утврђене Законом о безбедности хране и свим правилницима донетим у складу са овим Законом, показују резултати лабораторијских испитивања намирница на свежину, мирис, укус и изглед производа, укупан број микроорганизама и контролу на присуство пестицида и бактерија: Salmonella spp, Листериа monocytogenes, ентеробацтериацеае, Е.цоли и коагулаза позитивне стафилококе.
Градске пијаце све поменуте анализе спроводе у интересу безбедности грађана, који се у време Ускршњих празника интензивно снабдевају намирницама са београдских пијаца.
Позивамо домаћице да посете београдске пијаце и благовремено припреме Ускршњу трпезу, набавком свежих кокошијих јаја по цени од 6,00 до 15,00 динара, зелене салате од 20,00 до 50,00 динара, сира од 250,00 до 500,00 динара, камјака од 600,00 до 800,00 динара, пилећих крилца и батака по цени од 200 до 350, димљеног говеђег меса од 1.000,00 до 1.600,00 динара, свињске пршуте од 800,00 до 1.200,00 динара, суве кобасице од 600,00 до 800,00 динара, ребара од 600,00 до 700,00 динара, као и разноврсних боја и сличица за Ускршња јаја.