Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Направите сами овај ПРИРОДНИ ЛЕК и болове више нећете осећати

29.09.2015. 06:00
Пише:
Србија Данас
rana na nozi
рана на нози / Извор: Профимедиа

Фластере и газе баците у смеће.

Вишегодишња стабљика  карактеристичног изгледа са сочном и длакавом граном,  љубичастим и ружичастим цветовима расте заиста свуда. Довољно је да ископате корен или део корена биљке и пресадите га у свој врт.

Реч је о гавезу и веома је исплативо гајити га у врту, јер његов корен садржи алантоин, материју која подстиче стварање нових ћелија, убрзава зарастање рана, обнову сломљеног коштаног ткива те тетива оштећених код уганућа и ишчашења, појачава циркулацију. Корен садржи такође и високе концентрације танина, који својим адстригантним својством зауставља крварење. (ОВДЕ прочитајте шта се десило девојци која је имала кобан крај, јер крварење није схватила озбиљно)

biljka gavez
биљка гавез / Извор: Профимедиа

Састојци:

250 грама свеже ископаног и очишћеног гавезовог корена, 1 кг свежег шпека за топљење масти, 41 кашику хладно цеђеног нерафинираног маслиновог уља, 100 до 150 грама воска

Припрема: Корен гавеза копа се на јесен, у октобру или новембру, свакако на месту које није близу неком извору загађивања и промета. Потребно је извадити око пола килограма тежине. Добро га оперите, очистите од оштећења и рупа, али немојте гулити, осушите га крпом и оставите на страну док припремате маст.

na rani flaster
на рани фластер / Извор: Профимедиа

Килограм свежег свињског шпека односно сланине за топљење масти нарежите на коцкице па ставите у лонац, додајте мало воде, мешајте да не загори. Битно је да не додајете соли. Тада је оцедите, па у посебну посуду одвојите 40 до 45 кашика масти, па оставите да се мало охлади.

Док је још топла, у маст нарендајте приређен корен гавеза, 200 до 250 грама, па наставите да мешате још 15 минута. Оставимо покривено да одстоји преко ноћи.

Сутра поново ставимо на лагану ватру, загрејемо тек толико да се маст отопи, па скинемо с ватре и мешамо даљних 10 минута, па оцедимо кроз газу у лонац. 

Оцеђеној масти додамо 41 кашику хладно цеђеног нерафинираног односно ектра маслиновог уља, па у смесу додамо још 100 до 150 грама уситњеног воска. Држимо на топлом односно на лаганој ватри уз стално мешање све док се восак отопи, а тада ју прелијемо у порцуланску или ватросталну чинију. Прекријемо је крпом и оставимо на хладном, да се сви састојци сједине и охладе.

Добијену охлађену гавезову маст пунимо дрвеном или керамичком кашиком у мање посудице, стаклене или пластичне, никако не металне.

Напунимо до ивице и добро потиснемо да унутра не остане ваздуха, добро затворимо. Рок трајања овако добијене масти је годину дана.

Иако се у народној медицини гавез маст користи у наношењем директно на отворене и тешке ране, код такве примене постоји опасност стварања апсцеса, јер се рана на површини затвори, а унутра је гној. Препоручљивије је стога мазати кожу уз ивице ране.

Чувајте ван домашаја деце и никако не користите гавезову маст за унутрашњу употребу.