Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НЕ БЛАМИРАЈТЕ СЕ: Ових 12 правила бонтона за столом НЕ СМЕТЕ да кршите ако сте културни!

08.01.2016. 15:10
Bonton i tanjiri
Бонтон и тањири / Извор: Фото: Twitter/Mali Цврчак

Прочитајте ово пре него што још једном изађете да једете и осрамотите се.

Можда мислите да је то неважно или једноставно не размишљате о томе, али када сте у ресторану или у гостима, требало би да се придржавате неколико правила обедовања. И док добро знате да не треба да наслањате лактове на сто, нити да једете халапљиво или жваћете отворених уста, ово вероватно нисте знали.

1. Пробајте свој оброк пре него што додате со, бибер или друге зачине.

2. Сачекајте док сви седну и буду услужени, па тек онда крените да једете.

3. Увек додајте со и бибер заједно.

4. Не причајте са пуним устима.

5. Ово је званична поставка стола за јело.

6. Постављање својих штапића на врх чиније се сматра врло непристојно.

7. Никада не додајте храну из штапића у штапиће.

8. Начин на који поставите прибор на тањир шаље поруку особљу.

9. Постављање ваших штапића усправно у посуди се сматра као жртва мртвима.

10. Увек би требало да оставите бакшиш конобару, 20 одсто од вашег укупног рачуна.

11. На сто не стављајте ствари које немају везе са јелом и оброком.

12. Ово је неформално подешавање прибора.

 

Уколико вам је ово било занимљиво, кликом на линк ОВДЕ погледајте и који су то показатељи да сте заправо паметнији од већине људи. Можда бисте могли мало и да се хвалите у друштву.

Прочитајте и: