Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Охладиле су се шпагете? Не бацајте их!

18.10.2014. 09:52
testenina
тестенина / Извор: Фото: Тумблр

Нутриционисти објашњавају да је, поред тестенине, кромпир такође богат отпорним скробом.

Скроб је материја која се налази у намрницама попут хлеба и кромпира. Да ли сте знали да постоји две врсте скроба – обичан и отпоран? Када конзумирате бели хлеб или тестенину, обичан скроб се претвара у шећер, па вам је исто као да сте попили заслађени напитак. То се дешава јер се нормалан скроб састоји од ланаца глукозе који се у организму брзо раствара на шећере. У случају да тај шећер не сагори, он се претвара у масноћу, преноси Daily Mail.

testenina
тестенина / Извор: Фото: Тумблр

Отпорни скроб се не разлаже тако брзо у организму. Глукоза улази у крв спорије и не расте ниво инсулина, а и дуже остајете сити. Овакав скроб повољно утиче на варење, делује превентивно на срчана обољења и смањује хипертензију. 

Отпорни скроб се природно налази у бананама, печуркама, овасу... Што се тиче тестенине, ниво отпорног скроба се повећава приликом кувања шпагета и њиховог хлађења. Ова хладна храна садржи више отпорног скроба, па ћете дуже бити сити а ниво шећера у крви ћете држати под контролом.