Отцепљење Шкотске погубно за виски
ЛОНДОН - Ако Шкотска на референдуму изгласа независност, то ће имати негативне краткорочне последице за престижни шкотски сектор производње вискија кажу резултати студије холандске Рабобанке.
"Краткорочна добит од стицања независности Шкотске је мала, док су негативне последице далеко веће", наводи у студији аналитичар Елена Сапуто, а преноси агенција Франс прес.
Извоз шкотског вискија, који је други најуноснији извозни производ Шкотске после угљоводоника, могао би се суочити са отежаним приступом на међународним тржиштима, нарочито на тржишту Европске уније, на коју отпада 37 одсто шкотског извоза.
Изгласавање независности би, такође, могло угрозити цене сировина који се користе за производњу вискија, наводи се у студији.
"Без подршке европске Заједничке пољопривредне политике, неизвесно је да ли ће шкотски пољопривредници бити у стању да произведу довољне количине јечма", додаје се у студији.
Као још неке од негативних фактора, ова студија наводи неизвесност око валуте коју ће користити нова држава, ризик од нарастања каматних стопа и повећање царинских дажбина на кључним тржиштима.
Према годишњем известају Удружења шкотских произвођача вискија, привремено искључење Шкотске из ЕУ и са тржишта је "нешто са чиме ће се тешко моћи носити", будући да овај сектор запошљава око 35.000 људи.