Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОТКРИВЕНА ИСТИНА О МАФИНИМА: Можете их јести и после месец дана, а ево и зашто

06.03.2015. 22:58
Пише:
Србија Данас
Čokoladni mafin i kafa
Чоколадни мафин и кафа / Извор: Профимедиа

Ево како се правдају произвођачи већине намирница на нашем тржишту.

Продуживање рока трајања уз помоћ разноразних средстава један је од најчешћих индустријских трикова. Почевши од хлеба, преко меса до колача - намирнице су много старије нешто што можда изгледају, објашњава новинарка Џоана Блатман за "Индепендент".

- Пре више од месец дана, купила сам мафин у једном познатом италијанском кафеу, а он је деловао као да је тад изашао из рерне. Одлучила сам да истражим како се ови чоколадни колачи пеку и како је могуће да су увек тако свежи. И даље је тај мафин на мом столу, стоји нетакнут каквог сам га купила и пре месец дана. Нема сувоће, не распада се, нема очигледне знаке живота. Одлучила сам да направим мафине код куће и понудим своје госте. Тог дана су изгледали врло свеже, али већ следећег су почели да се распадају. 

mafini
мафини / Извор: Профимедиа

Ако стално читате састојке на декларацији производа и нисте склони конзумирању  превише прерађених намирница, изненадићете се овим чињеницама о мафину. Многи нутриционисти су доказали да данас све више посежемо баш управо за том храном, наизглед свежом и новом.

Можемо узети пример и црвеног меса из супермаркета, који је чврсто упакован у пластичну кесу, која онемогућава да реалан ваздух допре до производа, како би месо заувек имало ту јарку свежу црвену боју, као да је тек одсечено. Испитивања су показала да и сендвич, тако вакумирано упакован, може да задржи свежину чак 10 дана.

- Када бисте питали произвођаче зашто у намирнице "трпају" толико вештачких састојака, они се правдају како желе да сачувају храни "интегритет". Процес подмлађивања намирница подразумева убацивање разних конзерванса, али и потапање у одређене течности које спречавају њихово скоравање - додаје Џоана.

Ти вештачки састојци су неприметни, састоје се од лепљивих супстанци које инхибирају раст бактерија, као што су скроб, деривати целулозе, цитостана,...

Тако је реч и о чоколади из мафина која не губи своју свежину, никада се не би распала. Она је око 70 одсто индустријски прерађена и захваљујући тако вештачком шећеру, купљен мафин можете јести и после месец дана. 

Можда сте сада шокирани, али немојте очајавати. Пошто живимо у свету где је већина намирница на тржишту генетски модификована, један мафин једном месечно можда и неће погоршати ваше здравствено стање.