Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

15 моћних цитата ''најсиромашнијег председника" на свету

03.01.2015. 19:32
Пише:
Србија Данас
Hose Muhica
Хосе Мухица / Извор: Профимедиа

Познат по својој необичној искрености, ватреним говорништвом и смелим вођством којима идеје претвора у реалност, бивши председник Уругваја Хосе "Пепе" Мухика (79), поседује и практикује карактеристике које су многи светски лидери покушали да опонашају - безуспешно. Због своје прогресивне политике, искрене личности и једноставности, током свог мандата стекао је репутацију као "најсиромашнији председник на свету", због чега је добио и међународно признање.

Иако живи у малој једнособној фарми са својом супругом, сенаторком Лусијом Топлански и неколико паса, Мухика донира чак 90 одсто своје плате у добротворне сврхе. Због тога је један од водећих примера у свету у доба штедње, а такође је стекао и међународно признање због промовисања политике о легализацији канабиса, истополних бракова и абортуса, притом осуђујући прекомерну потрошњу.

Мухика заиста практикује једноставност коју проповеда. С тога, следи неколико омиљених цитата бившег председника Уругваја, који носе снажну поруку: 

1) Што се тиче револуција и побуна

Hose Muhica
Хосе Мухица / Извор: Бета

"Виђао сам нека пролећа које су на крају завршила као страшне зиме. Ми људи смо друштвена бића. Не можемо да живимо сами. Да би наши животи били могући, зависимо од друштва. Једна је ствар оборити владу или блокирати улице, а сасвим је друга створити и изградити боље друштво коме је потребна организација, дисциплина и дугорочни рад. Немојмо мешати те две ствари. Желим да буде јасно: Саосећам се са том младалачком енергијом, али мислим да нигде не иде, ако не постане зрелија".

2) Када је реч о легализацији марихуане

Hose Muhica
Хосе Мухица / Извор: Профимедиа

Упитан о великом противљењу легализацији марихуане, рекао је:

"Тако је увек било с променама. Године 1913. смо увели развод, као право за жене, у Уругвају. Знате ли шта су тада говорили? Да ће се породице распасти. Да је то крај добрих манира и друштва. Одувек је постојало конзервативно и традиционално мишљење које се плаши промена. Када сам био млад и ишао да плешем на баловима, морали смо да носимо одела и кравате. У супротоном нас не би пустили да уђемо. Не мислим да се данас неко посебно облачи за игранке".

3) О материјализму

Ćup sa novcem
Ћуп са новцем / Извор: Профимедиа

"Жртвовали смо старе нематеријалне богове, а сада смо заузели храм Бога-тржишта. Он организује нашу привреду, нашу политику, наше навике, наше животе, па чак нам даје билансе и кредитне картице и привид среће. Изгледа да смо рођени да конзумирамо и конзумирамо, а када више не можемо да конзумирамо, имамо осећај фрустрације и патимо од сиромаштва, и аутоматски смо маргинализовани.

4) О глобалној потрошњи

Novac
Новац / Извор: Профимедиа

"Данас можемо готово све да рециклирамо. Да смо живели у складу са потребама и били мудри, ових 7 милијарди људи на свету имали би све што им је потребно. Глобална политика би требало да се креће у том правцу. Али ми размишљамо као народи и државе, а не као врста."

5) О абортусу и истополним браковима

gej parada
геј парада / Извор: Профимедиа/илустрација

"Применили смо веома једноставан принцип - препознати чињенице. Абортус је стар колико и свет. Геј брак, молим вас - он је старији од света. Имали смо Јулија Цезара, Александра Великог, ма хајте. Рећи да је то модерно, ма то је старије од нас. То је објективна реалност која постоји. За нас, да их не легализујемо, било би непотребно мучење људи."

6) О окончању сукоба

Žrtva FARC-a u Kolumbiji
Жртва ФАРЦ-а у Колумбији / Извор: Профимедиа/илустрација

Када је упитан о наводима да ће Уругвај понудити своје услуге у покушају да се оконча 50-годишњи сукоб у Колумбији, између владе и ЕЛН побуњеничке групе:

"Из даљине, то изгледа као рат без решења и као предугачка жртва за целу земљу. Зато када се појави председник који покушава да отвори пут ка миру, мислим да заслужује подршку, зато што постоји пуно бола, а ако покушају да поравнају рачуне, рат се никада неће завршити. Али, постоји могућност (да помогнем). Био бих себичан ако не бих помогао на било који начин. Помоћ не значи да се интервенише. Нећу да се мешам ако нисам позван да то учиним. Али ако могу да послужим као посредник са мојим искуством, подржаћу позив владе за дијалог са побуњеничким снагама које такође имају својих проблема, који такође имају својих страхова. Мислим да сви ми, Латиноамериканци, морамо да помогнемо."

7) О задржавању скромности на функцији

Hose Muhika i Barak Obama
Хосе Мухика и Барак Обама / Извор: Профимедиа

"Чим политичари почну да се пењу на лествици, они изненада постају краљеви. Не знам како то функционише, али оно што знам јесте да су републике дошле на свет да би обезбедиле да нико није нешто више од било кога другог". Помпа канцеларија, каже Пепе, је као нешто што је преостало из феудалне прошлости: "Треба Вам палата, црвени тепих, много људи иза Вас који говоре: 'Да господине.' Мислим да је све то ужасно".

8) О прерасподели богатства

Mapa i novac
Мапа и новац / Извор: Профимедиа/илустрација

"Предузећа само желе да повећају свој профит, тако да је на власти да осигурају да предузећа дистрибуирају довољно тог профита, како би радници имали новац да купе робу коју производе", рекао је Мухика привредницима Америчке привредне коморе. "То није никаква тајна - мање сиромаштва, више трговине. Најважнија инвестиција коју можемо направити јесу људски ресурси."

9) О старости

Hose Muhica
Хосе Мухица / Извор: Бета

"Оно што је тужно је да један 80-годишњи дека мора да буде отвореног ума. Стари људи нису стари због старости, већ због онога што је у њиховим главама. Њих то ужасава, а не оно што се дешава на улицама?"

10) О зависност

"Још горе од дроге је трговина дрогом. Много горе. Дроге су болест, а ја не мислим да постоје добри наркотици или да је марихуана добро. Нити цигарете. Нема зависности која је добра. Ја овде укључујум и алкохол. Једина добра зависност је љубав. Заборавите све остало."

11) О томе како бити прозван најсиромашнијим председником на свету

Hose Muhica
Хосе Мухица / Извор: Профимедиа

"Нисам најсиромашнији председник. Најсиромашнијих је тај коме треба много да би живео. Мој начин живота је последица мојих рана. Ја сам син моје историје. Било је година када бих био срећан да сам имао душек."

12) О донирању 90 одсто од своје плате у хуманитарне сврхе

Hose Muhica
Хосе Мухица / Извор: Реутерс

"Имам начин живота који не мењам само зато што сам председник. Зарадим више него што ми је потребно, чак и ако то није довољно за друге. За мене, то је не жртва, то је дужност."

13) О његовим циљевима за Уругвај током мандата

Hose Muhica
Хосе Мухица / Извор: Профимедиа

"Мој циљ је да се постигне мало мање неправде у Уругвају, да се помогне најугроженијима и да се остави политички начин размишљања, начин гледања на будућност, који ће бити прослеђен даље и коришћен даље. Нема ничег краткорочног, нема победе иза угла. Нећу постићи рај или нешто слично. Оно што ја желим је да се борим за опште добро да се напредује. Живот пролети. Начин да га продужиш је да други настави твој рад."

14) О томе како је било бити председник

Hose Muhica
Хосе Мухица / Извор: Профимедиа

"Председник је високопозиционирани званичник, који је изабран да спроведе функцију. Он није краљ, а није ни Бог. Он није шаман неког племена који све зна. Он је државни службеник. Мислим да је идеалан начин живота управо живети као огромна већинеаљуди које покушавамо да служимо и заступамо".

15) О тајни среће

Hose Muhica
Хосе Мухица / Извор: Профимедиа

"Живети у складу са оним како мислите да треба. Буди свој, и не покушавај да наметнеш своје критеријуме на остале. Ја не очекујем да други живе попут мене. Желим да поштујем слободу људи, али ја браним своју слободу. А то долази са храброшћу да кажете шта мислите, чак и ако понекад други не деле то мишљење."

Погледајте још: