Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Победите алергије поврћем!

14.01.2015. 12:36
povrce
поврце / Извор: Профимедиа

Уз шест намирница које вам нудимо, можете спречити или потпуно зауставити алергију.

Зачепљеност носа и цурење, кијање, свраб и сузење очију, промене на кожи... све су то алергијске појаве са којима се сусрећемо. Зауставите поспешивање алергије при првим знацима. 

Ове намирнице могу да одбране ваше тело од свега страног и потенцијалон штетног:

1. Лук

Бели и црни лук у себи садрже флаваноид ткзв.кверцетин, који делује као антихистаминик. Он производи супстанце које блокирају алергијску реакцијеу.

Климатске промене на земљи продужавају цветање биљака и ширење полена. Америчка академија за алергије, астму и имунитет тврди да ће се сезона алергија продужити и на октобар.

Luk
Лук / Извор: Профимедиа

2. Броколи

Броколи делује на отчепљивање синуса. Као и лук, има антиалергијско дејство.Богата је витамином Ц које снижава ниво хистамина, узрочника алергије. Потребно је око 500 милиграма витамина Ц да ублажи симптоме алергије. У сировој шољици броколија можете наћи чак 80 милиграма овог витамина. Ако нисте љубитељ овог поврћа, можете га заменити купусом или карфиолом.

Brokoli
Броколи / Извор: Профимедиа

3. Шаргарепа

Шаргарепа је богата каротеном и погодно делује на појаву алергије. Њено богатсво лежи у бета каротену али се уз њу и препоручује унос других намирница које садрже ликопен и лутеин. Можете их наћи у парадајзу и зеленом лиснатом поврћу. Нека истраживања су потврдила да људи који једу поврће богато каротеонидима ређе пате од алергија.

iseckana šargarepa
исецкана шаргарепа / Извор: Профимедиа

4. Кељ

Има слично дејство као и броколи, смањује цурење носа и отчепљује синусе. Кељ је богата витамином А и ублажава симптоме и ојачава имунитет. Нека истраживања показују да особе са недостатком витамина А чешће обољевају од алергија и астме.

Čips od kelja
Чипс од кеља / Извор: Профимедиа

5. Бундева

Бундева је богата витаминима А и Ц, као и цинком, те је то чини одличним борцем с алергијама. Најбоља је када се користи као додатак исхрани. Витамин Ц снижава ниво хистамина, а цинк и витамин А јачају имуни систем.

bundeve na gomili
бундеве на гомили / Извор: Профимедиа

6. Целер

Целер помаже снизавању високог крвног притиска и код појаве хроничних болести. Такође, делотворан је код ублажавања алергијских симптома, пише zena.blic.rs. Делује противупално и обилује витамином Ц који јача имунолошки систем. Најбоље је да га једемо скуваног на пари јер тада можемо сачувати све његове важне састојке.

celer
целер / Извор: Профимедиа