Подстакните рад ослабљене пробаве
Решите проблеме са пробавом применом ових неколико једноставних савета.
Слаба пробава може проузроковати многе непријатности као што су надутост, бол у цревима и желуцу, као и лоше расположење.
1. Закиселите непце
Кисели укус помаже подстицање производње желудачне киселине. Тиме припремате пробавни систем на храну са којом ћете започети дан.
Сваки дан исцедите пола лимуна у 250мл млаке воде и попијте пола сата пре доручка.
Јабуково сирће је, такође, добро за пробавни систем.
Налијте један или два прста сирћета у чашу од 2 дцл, додајте воду, накапајте мало лимуна и пијуцкајте током целог дана.
2. Користите коморач
Коморач или дивља мирођија је ароматична зачинска биљка.
У Индији, семенке коморача (лат. Фоеницулум вулгаре) често се послужују за побољшавање пробаве после јела и за освежавање даха.
Док их грицкате, ове семенке ослобађају терпеноид анетол која зауставља грчеве.
Семенке ублажавају надутост и смирују покварен желудац.
Можете сирове да их поспете преко јела и да их на тај начин конзумирате.
3. Ферментисана храна
Ако имате проблеме с пробавом, користите ферментисано поврће као што је кисели купус.
Ферментисана храна је пуна пробиотика, који потискују штетне бактерије из црева, па самим тим олакшавају гасове, затвор, надутост и друге дигестивне проблеме.
4. Заљутите вашу храну
Уврстите љуту папричицу у вашу исхрану. Осим што унапређује пробаву, љута папричица делује антидепресивно, јер капсаицин који се налати у њој подстиче неке хормоналне процесе који доносе пријатан осећај.
5. Ђумбир за лакшу пробаву
Љуткасти ђумбир прати глас идеалног средства за ублажавање мучнине. Како наводи alternativa-za-vas.com, он је прави мелем за желудац и црева. Ђумбир опушта пробавни тракт и допушта храни да пролази кроз њега глатко, без задржавања. Помаже бољој асимилацији и апсорпцији хране.