ПОЗИТИВНЕ И НЕГАТИВНЕ СТРАНЕ: Да ли је сирова храна добра по нас?
Многи избегавају да једу обрађену храну, описујући је као штетну за наш организам...
У последње време се у свету воде расправе о термички обрађеној храни, као и о оној сировој, те се наводе позитивне и негативне стране искључивог приступа исхрани.
Основни циљ сваког режима исхране је да организам добије све оно што је потребно за његово нормално функционисање. У теорији, сирова храна повећава енергију и помаже у мршављењу. Термички обрађена храна изазива стварање штетних токсина у организму, те се одавно намеће као лошији избор. Међутим, да ли је таква искључивост добра по нас?
Сирова храна је природан начин уноса протеина и витамина, а од самог рођења уносимо сирово мајчино млеко, које је свакако најздравије. Обрађена храна губи своја изворна својства, а неки од састојака таквих намирница се из лека претварају у отров.
Производи који нису термички обрађени су изузетно богати ензимима који помажу пробави, а у исто време и чисте организам. Међутим, у сировој храни нема протеина који су преко потребни организму. Такође нема ни есенцијалних масноћа, које се налазе у риби или јајима. Таква храна је често третирана разним пестицидима, па је потребно пазити од кога купујете намирнице.
Најбоље је уносити и обрађену и сирову храну, али умерено, и комбиновати их на свакодневном нивоу. Како обе стране носе своје предности, али и мане, умереним уносом ћете постићи прави баланс, неопходан нашем телу.