Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ПРАВЕ КАФЕЏИЈЕ: Кинези пију све више кафе, традиционални чај у другом плану

07.03.2015. 12:06
Kolumbijska kafa
Колумбијска кафа / Извор: Профимедиа

ПЕКИНГ - Кина која производи кафу "арабика", има амбицују да постане један од водећих светских актера у производњи кафе, руку под руку са земљама Латинске Америке.

Највећи произвођач чаја на свету, Кина, све веће површине обрадивог земљишта прекрива садницима "арабике", кафе која се највише пије на свету. Кинеска "арабика" расте углавном у југозападној кинеској покрајини Јунан где расту најбоље саднице чаја у земљи.

šoljica kafe
шољица кафе / Извор: Профимедиа

Крајем 80-тих година прошлог века кинеске власти одлуциле су да подрже производњу кафе у земљи.

Производња кинеске кафе је повећана од 1998. до данас са 104.000 џакова од 60 килограма годишње, на 1,5 милион џакова, достигавши тако Коста Рику. Са растом производње порасла је и потрошња кафе у Кини у којој се традиционално све до скоро пио чај, а кафа уопште или веома ретко.

Потрошња кафе у Кини је од 1998. до 2012. порасла са 199.000 џакова на 1,1 милион. Према процени међународне организације за кафу, ИЦО, потрошња кафе у Кини која годишње расте 12,8 одсто достићи ће до 2020. 2,8 милиона џакова. Потражња кафе расте у целом свету. Током сезоне 2014-2015. биће дефицитарно 8,9 милиона џакова кафе.

Kafa
Кафа / Извор: Фото: Тумблр

Највећи произвођач кафе "арабика" у свету је Бразил који годишње произведе 51,2 милиона џакова, а на другом месту је Чиле са 12,5 милиона џакова. Ове две земље контролишу 50 одсто целекупне производње кафе у свету.

Највећи произвођач на свету мање тражене врсте кафе "робуста" је Вијетнам са годишњом проиводњом од 29,3 милиона џакова. Кина намерава да у наредних пет година удвостручи производњу кафе. Поред квантитета, Кина мора да побољша и квалитет кафе који доста заостаје за бразилским и чилеанским, сматрају стручњаци.