Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Препоруке за становништво у току поплавног таласа

16.05.2014. 22:35
Poplave u Srbiji
Поплаве у Србији / Извор: Танјуг

Институт за јавно здравље објавио је препоруке за становништво у току поплавног таласа. Како је саопштено, на свим подручјима угроженим поплавама након проглашења ванредног стања на територији целе Србије уведена су двадесетчетворочасовна дежурства у институтима и заводима за јавно здравље.

Такође, формирани су и Кризни штабови за ванредне ситуације у чијем саставу су представници регионалних института и завода за јавно здравље, који предузимају све неопходне хигијенско-епидемиолошке мере ради спречавања последица изазваних поплавама.

У циљу спречавања појаве цревних заразних болести „у току поплавног таласа“ предлажу се следеће мере:

1. У случају појаве замућења воде и промене боје воде за пиће препорука је да се таква вода не користи за пиће, припремање хране и личну хигијену, већ да се у тој ситуацији користе контролисани извори водоснабдевања (цистерне и флаширана вода).

2. У случају да се водоснабдевање врши из индивидуалних водних објеката (бунари, локални водоводи, школе са индивидуалним водоснабдевањем) препорука је да се уколико не постоји лабораторијска потврда о хигијенској исправности воде за пиће таква вода не користи за пиће, већ да се у што краћем року изврши лабораторијско испитивање.

3. Уколико се вода складишти у кућним условима за пиће и припрему намирница препорука је да се то чини у амбалажама мање запремине (до 2Л) и вода искористи у што краћем року уз поштовање мера хигијене.

4. Појачати контролу санитарно-хигијенских услова просторија, опреме, прибора и здравственог стања особља које ради на припреми хране у ресторанима друштвене исхране, обдаништима и школама.

5. Појачати контролу здравствене исправности намирница.

Активирати објекте који су одређени за јавну исхрану у случају ванредне ситуације и евакуације становништва из својих домова.

6. Не користити лако кварљиве хранљиве намирнице (месо, млеко и јаја, свеже воће и поврће), већ конзервиране намирнице, термички обрађено поврће, суво воће, кондиторске производе.

7. Све намирнице које би могле да дођу у контакт са влагом држати у стакленим и металним добро затвореним посудама.

8. Све намирнице које су дошле у контакт са водом из поплавног таласа (поплављени фрижидери, замрзивачи, оставе) ни у ком случају не користити за исхрану.

Уз све наведене мере неопходна је стриктна хигијена руку посебно при припреми и конзумирању хране.

У случају појаве симптома као што су мучнина, повраћање, пролив, повишена температура обавезно се јавити лекару.