Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Шпанска јунетина

21.08.2014. 10:39
Пише:
Србија Данас
Juneći gulaš
Јунећи гулаш / Извор: Профимедиа/илустрација

И супа и гулаш и пикантно и - лепо!

Потребно:

  • 2л воде
  • ловор
  • 5 ченова белог лука
  • 6 зрна црног бибера
  • 1 шаргарепа
  • 1 целер
  • 1,5кг јунетина
  • 2 кафене кашичице оригана
  • супена кашика уља
  • 1 црвена и 1 зелена паприка
  • 2 главице лука
  • 400г конзервисаног парадајза
  • 1 кафена кашичица кима
  • 150г зелених маслина
  • 60мл лимуновог сока

За сос:

  • 1 супена кашика уља
  • 2 шните сланине
  • 3 чена белог лука
  • 1 главица лука
  • пола зелене паприке
  • 1 супена кашика пиреа од парадајза
  • 2 супене кашике винског сирћета

Припрема:

Налити воду у велику шерпу, додајте ловор, бели лук, бибер, шаргарепу, целер, јунетину и једну кафену кашичицу оригана. Пустити да проври, онда смањити ватру и оставити да се крчка два сата, док месо не омекне.

За то време направите сос. У тигању загрејте уље, додајте сланину, бели лук, лук и паприке и динстајте док све не омекша. Потом додајте сирће и пире од парадајза и поново промешајте, док сирће не испари. Охладите сос 10 минута и онда га пропасирајте.

Извадите јунетину из шерпе и помоћу две виљушке исцепкајте га на комадиће. Бујон процедите у другу шерпу.

Загрејте масноћу у шерпи у којој је спремана јунетина и додајте сос, паприке и лук. Додајте и месо, па потом и бујон, заједно са парадајзом, кимом и преосталим ориганом. Јело треба да ври на тихој ватри 20 минута, без поклопца. На крају кувања додајте маслине и лимунов сок.