Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Спречите тровање храном

30.07.2014. 17:55
stomačni bolovi
стомачни болови / Извор: Фото: Пинтерест

Уколико дође до тровања храном предузмите ове кораке.

У летњим месецима тровања храном су чешћа и некад по самом мирису и изгледу можете да препознате храну која вам може проузроковати проблеме. Велика топлота погодује развијању штетних микроорганизама и бактерија, те је зато потребно знати како да спречите кварење хране, а ако дође до тровања и да знате како да реагујете у таквој ситуацији.

Након тровања и повраћања двопек и пиринач су веома добар избор за изиритирани желудац. Ако се повраћање и дијареја наставе консултујте се са фармацеутом или лекаром. Постоје лекови који ће апсорбовати токсине микроорганизама и гасове у вашем пробавном тракту, а да притом неће неутралисати желудачну киселину.

Лекару се обавезно обратите уколико дијареја траје дуже од недељу дана, а повишене температура дуже од 2 дана.

Ово стање је могуће избећи уколико се придржавате пар основних смерница, а увек је боље спречити него лечити.

Храна мора бити спремана у хигијенски одговарајућим условима, а радне површине и прибор морају бити чисти. Пре припреме хране руке обавезно перите сапуном. Месо, месне прерађевине и јаја морају бити добро скувани, воће и поврће се морају темељно прати и прибор који користите за обраду меса, немојте користити за обраду поврћа, наводи се на порталу pressonline.rs. Млеку и млечним производима обавезно гледајте рок трајања и обавезно их држите у фрижидеру.

Придржавајте се ових правила и умањите шансе за тровање храном у овим летњим месецима.