Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СРПСКИ ПОНОС, С РАЗЛОГОМ: Када бисте јели шљиве сваки дан, ово би вам се догодило

26.08.2015. 06:15
Пише:
Србија Данас
Šljiva
Шљива / Извор: Профимедиа

Не зову је џабе "краљица".

Ова незаобилазна краљица мармелада носи још једну "краљевску ленту": први је избор код констипације, односно затвора. 

Незаобилазан је избор сваке домаћице која припрема зимницу, а осим што се најчешће користи за припрему мармелада и кнедли, свакако ју је пожељно јести и свежу јер садржи витамин Ц (5 до 8 мг на 100 г, зависно о којој се врсти ради), витамин Б6, бакар, витамин Б2, витамин Б3, витамин К, магнезијум, гвожђе, калцијум, те чак 240 мг на 100 г калијума. Шљива обилује и влакнима, 2 г на 100 г, а уз све то је нискокалорично воће.

Šljive u tanjiru
Шљиве у тањиру / Извор: Профимедиа

12 шљива на дан

Ранија истраживања показала су да шљива јача кости, смањује ризик од оболевања од рака дебелог црева, али и да конзумација 12 шљива просечне величине на дан током два месеца снижава ниво лошег холестерола ЛДЛ-а.

И ни ту не престају благодети ове "краљице". Конзумацијом око 12 сувих шљива на дан, односно 100 грама, кроз три месеца знатно ће се повећати маркери у крви који показују повећање густоће костију, показало је једно од истраживања. 

Дихидрокси - фенил изатин, један је од састојака шљиве због којег, између осталих, ово воће има лаксативни учинак. Помажу му и сорбитол и феноли те биљна влакна. 25 грама сувих шљива, што је еквивалент у просеку три плода, осигураће нам 5 одсто потребног дневног уноса влакана који је за мушкарце од 19 до 50 година 25 одсто, а за жене истог доба 7 одсто.

Прочитајте ОВДЕ како се брзо и ефикасно решити горушице.