Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СТАНДАРД ЗА БАКЛАВУ: Мора бити златно-жута, да се топи у устима, а прелив...

22.02.2015. 13:11
Пише:
Танјуг
 baklava
баклава / Извор: Профимедиа

АНКАРА - Турски институт за стандардизацију (ТСЕ) одлучио је да "турску баклаву", заштити као део свог културног наслеђа, с циљем да се стандардизује производња једне од најпознатијих посластица.

ТСЕ је одредио стандард за турску баклаву која мора бити златно-жуте боје, дебљине од најмање 35 милиметара и треба да се топи у устима.

Према овој одлуци, прелив за турску баклаву не треба да буде јак и густ, преноси лист Паризијен.

Као један од разлога стандардизације наводи се да је у последње време уочено низ неправилности када је у питању производња баклаве, односно покушај обмане потрошача тако што су у њеној производњи коришћени непрописни састојци.

Неки произвођачи су уместо зелених пистаћа користили сушени грашак у праху или друге биљне производе, а маслац замењивали транс мастима и њима сличним састојцима.

Усвајањем стандарда ТСЕ-а јасно је дефинисан правилник у коришћењу намирница за прављење баклаве, као и начини њеног припремања јер се баклава у турским регијама припрема на различите начине.

Порекло баклаве је предмет дугогодишњег озбиљног спорења између Турске, Грчке и Кипра и већине земаља Блиског истока где се ова посластица од танко развијеног теста сложеног у десетак слојева, између којих се додаје смеса млеваних ораха и пистаћа, прави под истим именом.

У прилог томе да је реч о турској посластици, ТСЕ наводи да реч баклава води порекло од речи из старотурског језика - "баклагу" или "баклаги".