СТАНДАРД ЗА БАКЛАВУ: Мора бити златно-жута, да се топи у устима, а прелив...
АНКАРА - Турски институт за стандардизацију (ТСЕ) одлучио је да "турску баклаву", заштити као део свог културног наслеђа, с циљем да се стандардизује производња једне од најпознатијих посластица.
ТСЕ је одредио стандард за турску баклаву која мора бити златно-жуте боје, дебљине од најмање 35 милиметара и треба да се топи у устима.
Према овој одлуци, прелив за турску баклаву не треба да буде јак и густ, преноси лист Паризијен.
Као један од разлога стандардизације наводи се да је у последње време уочено низ неправилности када је у питању производња баклаве, односно покушај обмане потрошача тако што су у њеној производњи коришћени непрописни састојци.
Неки произвођачи су уместо зелених пистаћа користили сушени грашак у праху или друге биљне производе, а маслац замењивали транс мастима и њима сличним састојцима.
Усвајањем стандарда ТСЕ-а јасно је дефинисан правилник у коришћењу намирница за прављење баклаве, као и начини њеног припремања јер се баклава у турским регијама припрема на различите начине.
Порекло баклаве је предмет дугогодишњег озбиљног спорења између Турске, Грчке и Кипра и већине земаља Блиског истока где се ова посластица од танко развијеног теста сложеног у десетак слојева, између којих се додаје смеса млеваних ораха и пистаћа, прави под истим именом.
У прилог томе да је реч о турској посластици, ТСЕ наводи да реч баклава води порекло од речи из старотурског језика - "баклагу" или "баклаги".
Прочитајте и: