Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ТУРИСТИ, ОПРЕЗ: Топ 10 земаља у којима ће вас ОТРОВАТИ храном - предњаче европске!

07.06.2015. 14:13
brza hrana
брза храна / Извор: Профимедиа/илустрација

Осим по питању квалитета хране и хигијене спремања, у неким земљама варају вегетаријанце да унутра нема меса

ЛОНДОН - Земља у којој се туристи најчешће отрују храном је Шпанија, затим следе Турска и Египат, показала је анкета коју је спровела британска фирма Слејтер енд Гордон (Слатер анд Гордон).

Листа најопаснијих земаља за конзумирање хране на јавним местима направљена је на основу анкета о броју туриста отрованих храном на туристичким пропутовањима, преноси британски лист Експрес.

Анкета спроведена на узорку од 2.000 туриста показала је да су се путници најчешће отровали храном на туристичким путовањима ван Европе.

На првом месту по броју тровања је Шпанија, где је чак 30 одсто испитаника морало да "трчи" у тоалет због неисправне хране.

На другом месту где је 15 одсто туриста било отровано храном је Турска, док се на трећој позицији нашао Египат са 13 одсто.

Четврто и пето место најопаснијих земаља за конзумирање хране на јавним местима са 12 одсто случајева тровања су Грчка и Француска.

На шестом месту са осам одсто забележених случајева тровања храном на путовању је Италија, седмо и осмо место са седам одсто туриста који су имали стомачне проблеме због конзумирања локалне хране су САД и Индија.

Девето и десето место са шест одсто туриста са лошим искуством са локалном храном су Мароко и Тајланд.

Истраживање је показало да је сваком четвртом испитанику један од главних фактор за одабир туристичке дестинације квалитет локалне хране, подразумевајући под тим и хигијену приликом њеног спремања.

Половина вегетаријанаца је на путовању била преварена у погледу садржине сервиране хране, а 37 одсто је видело месо у свом "вегетаријанском" оброку.