Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ТВРДИ КАО СТЕНА: Ово су 7 ствари које мушкарци са исклесаним трбушњацима раде сваког дана

10.05.2016. 19:33
Пише:
Србија Danas/Men's Health
Trbušnjaci
Трбушњаци / Извор: Профимедиа/илустрација

Шта мушкарци који поседују импресивне трбушне мишиће раде другачије од вас?

Иде лето, а са њим и ширење по плажи. Ако постоји један детаљ на мушком телу које жене обожавају, то су такозване "плочице" на стомаку. Људи који их имају поштују нека сасвим друкчија правила од оних по којима живи рекреативни спортиста. Ево о чему се ради.

ЈАЧАЊЕ ЈЕЗГРА

Нема дилеме да су све варијанте трбушњака веома корисне, али ваш први циљ треба бити јачање језгра тела. Језгро стабилизује читаво тело и помаже у трансферу силе између горњих и доњих удова. Велики број вежбача има добре трушњаке захваљујући покретима који стабилишу читаво тело. Ту предњаче вежбе које доминирају у кросфиту и олимпијским тренинзима дизања тегова. Вежбе попут набачаја на груди и избачаја изнад главе спадају у категорију најкориснијих у јачању трбушног зида.

trbušnjaci
трбушњаци / Извор: Профимедиа

ЗДРАВИ УГЉЕНИ ХИДРАТИ

Добри трбушњаци захтевају уношење здравих или сложених угљених хидрата. Намирнице попут органских житарица, слатког кромпира, пасуља и воћа даће вам неопходну енергију да изгурате интензиван тренинг, да убрзате опоравак и тако покренете процес топљења масних наслага. 

Истраживање објављено у магазину "Спортс Медицине" показало је да угљени хидрати не само што поправљају издржљивост, већ и у комбинацији са високоинтензивним тренингом најделотворније покрећу метаболизам. Само један грам угљених хидрата по килограму телесне тежине биће довољно за успешну формулу.

ugljeni_hidrati
угљени_хидрати / Извор: Профимедиа

ФИЗИЧКИ СУ АКТИВНИ

Нису сви у могућности да тренирају сваки дан, али свеједно се потрудите да се крећете свих седам дана у недељи. Статично седење сатима опушта наше мишиће, утиче лоше на циркулацију и успорава рад метаболизма. Када имате слободан дан од тренинга немојте га проводити на каучу већ убаците неке лагане активности попут шетње или доброг истезања.

Запамтите, добар проток крви је кључан у квалитетном опоравку тела.

Trcanje
Трцање / Извор: Профимедиа

МИСЛЕ О ХРАНИ КАО О ГОРИВУ

Понекад сабирање калорија током дана може бити компликовано и збуњујуће. Ако сте имали напоран и интензиван тренинг сасвим је нормално да конзумирате храну које је богата угљеним хидратима и протеинима, па чак и дезерт. Али ако седите у столици током већег дела дана, требало би да једете поврће и чисте протеине, осим уколико не планирате да након посла идете на планинарење.

Pumpa u Napulju
Пумпа у Напуљу / Извор: Профимедиа

СПАВАЈУ 7 ДО 9 САТИ НОЋУ

Добар сан је интегрални део у циљу ка изградњи моћних трбушњака. Мањак сна изазива стрес у телу, успорава метаболизам и покреће хормонални дисбаланс што резултира повећањем апетита и акумулацијом абдоминалних масти. Студија магазина Annals оф Интернал Медицине показала је да људи који спавају у просеку 8,5 сати имају 55 процената више шанси да изгубе масне наслаге од оних који спавају у просеку 5,5 сати.

Čovek spava u krevetu
Човек спава у кревету / Извор: Профимедиа/илустрација

ЈЕДУ ПРОТЕИНЕ У СВАКОМ ОБРОКУ

Мушкарци који имају дефинисане трбушњаке се труде да у сваки оброк убаце протеине. Ћуреће месо и црвено месо, производи од соје и грашак су пуни моћних амино-киселина које доприносе изградњи мишића. Протеини су поготово важни за јачање мишића језгра и то у времену од три сата од конзумирања. Зато уколико желите израдњу мишића током читавог дана у сваки оброк убаците протеине.

živinsko meso
живинско месо / Извор: Профимедиа

ИГНОРИШУ ОБРАЂЕНУ ХРАНУ

Обрађена храна је високо рафинирана и да садржи велике количине шећера, натријума, масти и других хемикалија које покрећу упалне процесе, па се самим тим спорије вари и доприноси стварању масних наслага.

}