Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Ујед крпеља изазива алергичност на месо!

04.09.2014. 09:54
krpelj
крпељ / Извор: Фото: Тумблр

Месождери припазите се!

Научници Медицинског факултета у Вандербилту недавно су дошли до закључка да угриз "Лоне стар" крпеља узоркује тешке алергијеске реакције на шећер који се налази у црвеном месу.

Људи у наредних 4 до 6 часова  задобијају симптоме попут осипа, натицања, пецкања, проблеме са дисањем, повраћање, пролив и то све приликом конзумирања црвеног меса. Лекари су запазили да је ова појава у последње време постала врло учестала, и то на подручју Аустралије, Француске, Немачке, Шведске, Шпаније и Јапана.

meso na stolu
месо на столу / Извор: Профимедиа

Откривено је да убод инсекта чини особу алергичну на алфа -гал, односно шећер који се налази у црвеном месу. Крпељ, тај алфа – гал, угризом преноси на човека и тако подстиче стварање антитела који касније рагују на месо. Пацијенти и даље могу јести рибу и живину, али морају обратити пажњу на говедину, свињетину и дивљач јер они су најчешће глави фактори који изазивају алергију. Неке особе знају да реагују и на малу количину млека.

Алергија се може утврдити крвним тестом, а за сада научници нису пронашли решење за спречавање алергије, подсећа портал sciencealert.com.au.