Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОТКРИВАМО: Купите сухомеснато, а ево шта једете! (ВИДЕО)

25.10.2014. 10:46
Пише:
Србија Данас
viršla
виршла / Извор: Фото: Wikimwdia.org

Укусне виршле, чајне кобасице и саламе увек маме купце из стаклених витрина и фрижидера у маркетима и месарама. Њихов састав је годинама под знаком питања, као и њихов главни састојак- механички окоштено месо (МОМ). МОМ је хомогена мешавина уситњеног меса, везивних, масних и других ткива, произведено механичким раздвајањем од костију у посебним машинама.

За производњу механички откоштеног меса могу да се употребљавају говеђе и свињске кости, осим великих цевастих костију и глава свиња и говеда и свињских репова, а за производњу механички откоштеног меса живине кости, делови трупа или цели трупови.

Садржај протеина у механички откоштеном месу је најмање 13%, садржај калцијума је највише 0,18%, а величина честица костију је мања од 0,5 mm. Механички откоштено месо вреднује се као месо треће категорије и може да се употребљава у производњи сродних производа из група барених и куваних кобасица. МОМ се производи у објекту где је извршено ручно откоштавање меса, односно расецање живинских трупова истог дана у току производње. 

viršla
виршла / Извор: Профимедиа

Све то стоји у Правилнику о уситњеном месу, полупроизводима и производима од меса. Поставља се питање колико је заправо здраво јести ове производе јер је садржај дискутабилан. Стручњаци упозоравају да је то месо треће категорије квалитета и да је такво месо безопасно за исхрану животиња јер оне имају јаче желудачне сокове од људи и могу да прераде адитиве и хормоне који се налазе у овом месу.

Постоје различите верзије приче о МОМ, или познатије механички окоштеном месу, али и свежем месу које налазимо у месарама. Како би преварили муштерије и смањили губитке, месари покушавају да потрошачима доскоче разним методама од потапања меса у камилицу и мешањем са јаким зачинима, до уградње посебних неонки у фрижидере како би месо изгледало свеже.

Из Асоцијације потрошача Србије поручују да када кренете у набавку намирница, поведите рачуна о квалитету, што значи да обратите пажњу на боју, изглед, мирис и рок трајања. Правилан избор намирница је врло важан, а приликом куповине треба водити рачуна о изгледу, року употребе и начину чувања. Коришћењем здравствено исправних и квалитетних намирница обезбеђујемо не само потребан енергетски унос за свакодневне активности већ, што је још важније, штитимо здравље.  

Kobasice
Кобасице / Извор: Facebook

Ситуација није оваква само у Србији, већ у целом свету доктори апелују на индустрију да се позабави овим проблемом. Пре нешто више од годину дана, познати кувар Џејми Оливер указао је на аларамнтну ситуацију у САД и приказао родитељима шта једу њихова деца. Реч је о месу које је заправо ђубре и које је намењено за исхрану паса. Али то није у интересу произвођача и месара јер то месо онда продају за мале паре. Како би увећали зараду и до неколико десетине пута, прибегавају употреби амонијака и других отровних састојака како би месо добило боју и било бактеријски исправно. 

Када следећи пут кренете у куповину меса, сетите се овог видеа.