Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Уврстите семе конопље у исхрану

10.08.2014. 07:55
Пише:
Србија Данас
seme konoplje u činiji
семе конопље у чинији / Извор: Профимедиа

Семе конопље важи за "суперхрану" а ево и зашто.

Термин "суперхрана" се често користи за многе намирнице, међутим, конопљино семе заиста заслужује ову титулу.

Садржи скоро исту количину протеина као и соја, богата је витамином Е, калцијумом, калијумом и магнезијумом.

Истраживање спроведено у Финској је показало да семе конопље као и његово уље, имају изузетну нутритивну вредност. Можда и најважније што се ове намирнице тиче, јесте да садржи есенцијалне масне киселине, укључујући линолну киселину, омега-6 и омега-3. Исхрана која је богата овим масним киселинама и која садржи мање засићених масти, помаже смањењу ризика од настанка срчаних болести.

Уље семена конопље је део традиционалне медицине већ хиљадама година, међутим клиничка испитивања добробити овог уља су била ограничена. Ипак, нова истраживања потврђују неке од тих традиционалних употреба.

list i semenke konoplje
лист и семенке конопље / Извор: Профимедиа

У једном научном раду је изложено да је било довољно истраживања која би потврдила хипотезу да семе конопље позитивно утиче код болести срца. Међутим, аутори тврде да још увек не знамо колико је тачно семена потребно да би дошло до овог позитивног утицаја или на који начин би могло да се користи у терапеутске сврхе.

Друге, раније студије, су откриле да семе конопље може да има позитван утицај на екцеме и може да лечи ране када се примењује локално.

Благо орашастог укуса, може се јести цео, ољуштен или млевен. Уље се користи за разне сосове, намазе и дресинге за салате, а како не би изгубило своју нутритивну вредност, не препоручује се да се користи за кување.