Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВАША ДРУГАРИЦА МРШАВИ, ВИ НИКАКО НЕ МОЖЕТЕ А НА ИСТОЈ СТЕ ДИЈЕТИ - ево зашто је то тако!

10.04.2016. 21:15
Пише:
Србија Данас
izgladnjivanje
изгладњивање / Извор: Профимедиа

Кључ је у овоме.

Сигурно сте сте се пуно пута чудили зашто неке жене могу да једу хлеб и друге угљене хидрате и свеједно не добијати на тежини. Или зашто је ваша пријатељица на истој чаробној дијети које сте се обе придржавале изгубила пет килограма, а ви ниједну?

Показало се да људи имају сасвим различите вредности шећера у крви као одговор организма на исту храну, каже истраживање објављено у часопису Сели (Cell). То значи да уобичајена пракса „најбоље дете“ може за свакога бити различита.

Деценијама стручњаци користе гликемијски индекс да би одредили колико ће одређена храна повисити шећер у крви. Увек се сматрало да што је виши гликемијски индекс хране то више расте шећер након што смо је јели, чинећи да тело ослобађа инсулин, познат као хормон складиштења масноћа. Високи шећер повезан је са гојазношћу и дебљином у свим претходним истраживањима.

mršavljenje
мршављење / Извор: Профимедиа

Различити људи имали драматично различите нивое шећера

Научници са Вајсман Института науке у Израелу желели су тестирати теорију да свачији организам има приближно једнаке вредности шећера у крви после конзумирања одређене хране па су пратили шећер 800 волонтера током недељу дана.

Утврђено је да стандард гликемијског индекса уопште није био тако стандардан. Различити људи имали су драматично различите висине шећера па и код оне хране која се сматра здравом. Чак и код парадајза које су врло ниско на скали гликемијског индекса. Код једне гојазне особе, уношење парадајза је узроковао да шећер нарасте у неслућене висине. Здрава намирница као што је парадајз, има врло мало шећера, довела је до гојазности.

Цревне бактерије

Како је то могуће? Научници претпостављају да иза тога индивидуалног одговора тела стоје цревне бактерије тим више што расте број доказа да оне узрокују дијабетес и гојазност. Шта то за нас значи? За почетак ово би могло објаснити зашто иста дијета не функционише код свих.

Па ако сумњате да се од неке хране гојите, могуће је да је то тако. Ова врста истраживања персонализоване исхране још је у зачетку. У међувремену верујте својим цревима ипокушајте сами закључити због које се хране дебљате, а која вам помаже да изгубите киле.

ЈЕДИНО ШТО МОЖЕТЕ ДА ИЗГУБИТЕ ЈЕСУ КИЛОГРАМИ: Чај који топи сало - 8 центиметара мање у струку за недељу дана