Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

За хектар ове биљке, зарада 30.000 евра

07.07.2014. 11:26
aronija
аронија / Извор: Youtube Printscreen

Београд - Александар Рашковић се пре неколико година вратио из Швајцарске, купио земљу и на четири хектара засадио око десет хиљада садница боровнице.

Изградио је и хладњачу, применио агротехничке мере, обезбедио купце у Русији, а ускоро ће их имати и у Западној Европи.

"Засад је стар три године и ово сада је први род и очекујемо род од две три тоне до четири, за неки период од месец дана", прича Александар из села Радовање.

Аронија достиже пуни род у осмој години, а по жбуну даје око 10 килограма плода. Стручњаци, али и узгајивачи кажу да у добрим годинама ова производња може, по хектару, да донесе приход већи од 30 хиљада евра.

У Србији има све више произвођача воћа и лековитог биља. Повећавају се површине и под органском производњом. Све је више плантажа боровница, а последњих година знатне површине заузима аронија. Та биљка позната и као сибирска боровница, богата је антиоксидантима и све је траженија у свету.

И научници истичу да се исплати гајити боровницу и аронију. Нису захтевне за гајење, имају добру цену и сигурног купца.

aronija
аронија / Извор: Youtube Printscreen

Иво Ђиновић се у својим расадницима у околини Велике Плане одлучио и за производњу садница, преноси РТС.

Узгајивач доктор Иво Ђиновић сматра да су боровница и аронија биљке будућности, али додаје да боровница може да се гаји на киселим земљиштима, док аронија може на свим земљиштима и на различитим надморским висинама. "Боровница је скупља, а аронија се лакше гаји", истиче Ђиновић.

Аронија је врло лековита и хранљива са малим садржајем калорија и доста витамина и минерала. Од ароније првенствено правимо џемове, потом вино, ракију и liker. Од једног килограма ароније може се направити пола литра сока.

Произвођач Снежана Хорват истиче да је аронија јако захвална биљка која се не прска, нема никаквог одржавања сем окопавања и заливања.

"Од тих бобица које сазревају у августу, користе се углавном за сок, али оно што се осуши буде за чај", каже за РТС, Хорват, која користи и лист ароније за чај.