Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Желудац "вапи" за бакином храном!

25.09.2014. 22:38
Пише:
Србија Данас
čorba
чорба / Извор: Профимедиа

Пробиотици из традиционалне хране лече већину стомачних проблема.

Савремени начин исхране, готова храна са много конзерванса негативно утичу на цревну флору, а лекари подсећају да традиционална храна чува здравље и чак може допринети излечењу поједињених болести.

У Београду је одржан симпозијум поводом Светског дана стомачног здравља, а ове године је акценат стављен на пробиотике. У нашим цревима живи око 100 милиона бактерија и тај број је десет пута већи од укупног броја ћелија које граде наш организам, истакнуто је на скупу, пише Танјуг. 

Доказано је да пробиотици имају позитиван ефекат код бројних болести, стомачних тегоба, акутних дијареја, јачање имуног система деце, спечавање појаве алергија. Свако од нас има специфичну цревну флору која зависи од генетике, поднебља и хране и да је број бактерија које насељавају дигестивни систем огроман.

čorba
чорба / Извор: Фото: Тумблр

У фокусу светских истраживања, данас се испитују које све болести зависе од стања микрофлоре у дигестивном тракту и могу ли бити лечене пробиотским лековима. Постоје бројна истраживања која показују да различите врсте пробиотских лекова могу бити употребљене у одређеним патолошким стањима. Ушли смо у еру пробиотика, истраживајући пробиотске препарате специфичне за одређена обољења. 

Гастроентеролог Миодраг Крстић подсетио је да пробиотици помажу код болести као додатак терапији, али да се могу користити и превентивно за побољшавање цревне флоре. Данас је могуће култивисати само 30 % микроорганизама који се налазе у цревној флори.

На тржишту данас има доста пробиотских препатара, а лекари кажу да сви препарати нису исти и да велика разлика постоји у саставу, количини пробиотских бактерија, технологији израде, квалитету, ефикасности.