Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Ево како да се заштитите од КРАЂЕ НА БАНКОМАТУ - јако су честе

30.07.2017. 16:13
Пише:
Србија Данас/Политика
bankomat
банкомат / Извор: Профимедиа/илустрација

Ваш новац је само ваш...

Бројни су разлози због којих су картице постале омиљено средство плаћања. Најпре, не морамо да носимо готовину, бројимо паре, мала је, и не заузима много места у новчанику. Чистија је од новца, није „прошла кроз хиљаду руку”. Уколико је изгубимо, можемо је одмах блокирати. Картице су једноставнији и јефтинији начин за куповину на одложено плаћање.

Употреба картица, међутим, није тако савршен вид плаћања као што изгледа. Велика распрострањеност платних картица, лака доступност и коришћење банкомата, учиниле су их изузетно атрактивним за нападе криминалаца. Савремени лопови више не краду новчанике него су пронашли нове начине како да дођу до новца.

Сва УМАЗАНА! Снимали је ПИЈАНУ у бусу како једе рукама: Сви се КРСТЕ, али то је тек почетак (ВИДЕО)

bankomat
банкомат / Извор: Профимедиа/илустрација

Начини превара са картицама

Једна од најстаријих превара јесте да вас лопов прати до банкомата, запамти ПИН који сте унели приликом подизања новца. Касније вам украде новчаник и са банкомата подигне максималну суму новца, пре него што схватите да вам је новчаник украден и пре него што блокирате картицу. Међутим, и корисници картица доста су научили о томе како да заштите свој новац и у највећем броју случајева, позову увек доступне бројеве у банци и блокирају рачун пре него што лопови направе било какву озбиљнију штету.

Други метод крађе новца са рачуна је савременији. Лопови се уопште не труде да вам украду картицу, већ само податке који су у вези са њом: име и презиме, број рачуна, ПИН. Те податке „скидају” употребом „скимера”, уређаја који читају податке са магнетне или „црне траке”, а касније те податке путем „цард writera” „уписују” у празне, беле пластичне картице и касније их користе.

Да би лопов копирао вашу картицу потребно је да има ваш ПИН и податке који се налазе на магнетној или „црној траци”.

Један од тих софистициранијих метода крађе података је да лопови у банкомате уграђују лажни читач на прави читач картица и камеру. Камера се постави изнад банкомата, тачно на место да могу да читају који ПИН укуцавате.

Ипак и сналажљивости превараната може да се доскочи, па зато банке саветују да добро погледате банкомат са ког подижете новац. Нарочито ако није довољно осветљен. Загледајте углове и немојте подизати новац уколико приметите нека оштећења или као да је банкомат „крпљен”. Такође, без обзира на то што сте сами на банкомату, свој ПИН никада не укуцавајте тако да се види, већ другом руком заклоните руку којом укуцавате ПИН. Уколико су преваранти поставили камеру коју ви нисте приметили, тако једноставним потезом спречићете их да вам украду ПИН.

ИСПОВЕСТ СРПСКЕ ДОМАЋИЦЕ: Осетила сам да је Здравко готов и спремно сам то дочекала...

Bankomat
Банкомат / Извор: Профимедиа

Преваранти су се годинама извештили у крађи туђег новца, па је један од метода крађе података убацивање лажне тастатуре која се налепи преко праве. Један од начина да препознате банкомат који има „скимер” је банкомат који не показује да је учитао картицу када је убаците. У већини случајева мислимо да банкомат није у функцији и само извадимо картицу и одемо на други банкомат. Међутим картица је оставила траг у банкомату преко „скиминг” уређаја, тако да и у овом случају корисници могу да имају проблем. Најбоље решење код овог проблема је да се клијент одмах јави банци или свом банкару.

Уређаје за читање података са картица, нажалост, преваранти постављају и на пумпама, ресторанима, већим маркетима, па је због тога неопходно да се не одвајате од своје картице када плаћате робу или услугу. Немојте себи дозволити да картицу дате конобару или продавцу и да је он без вашег увида користи.

Злоупотребе и преваре не зависе увек од клијената. Тако је и наше тржиште претрпело последице упада хакера у „виза” систем што је довело до блокаде њиховог коришћења.

Сви смо били сведоци, а неки од нас нажалост су и осетили како изгледа када је неколико највећих банака у Србији, најприсутније на тржишту у пословању са становништвом, блокирало платне картице компаније „Виза” које су издале својим клијентима, како су нагласиле из безбедносних разлога. Како тврде у банкама, управо захваљујући овој брзој акцији, осим непријатности које су доживели клијенти нико није остао без свог новца.

Овакве „велике акције” преваранта екстремне су и оне захтевају много већа истраживања. Активности овог типа углавном имају помоћ изнутра, реч је о провалама у базе података одакле се подаци преузимају. Када дође до овако обимне провале у системе њих решавају стручњаци који се називају форензичари за компјутере.

ДУГУЈЕТЕ ВЕЛИКИ НОВАЦ? Једна жена је нашла једноставно, али НЕЗАКОНИТО решење за то - скалпел

Bankomat
Банкомат / Извор: Профимедиа

Спречавање злоупотребе

Како се временом повећавао број злоупотреба, тако су се картичарске куће и банке трудиле да повећају сигурност картица које њихови клијенти користе.

Цео систем заштите креће се ка такозваним смарт или чип картицама, са којих је готово немогуће прекопирати податке. Смањење злоупотреба чак до 90 одсто је био основни пословни разлог за увођење смарт картица. Оне имају додатне нивое заштите, а као потпору и банкарске „аларм системе” за потпуну безбедност картице.

Један од начина је систем који се зове „риск аларм”. Овај систем углавном постоји у свим банкама у Србији. Функционише на принципу када клијент провуче своју картицу на банкомату, у следећих пар секуни добије поруку на свој мобилни телефон да је његова картица коришћена. У поруци такође пише тачно време и место где је картица коришћена. Ако није клијент тај који је користио картицу, значи да је његова картица „скимована”, то јест да је направљен дупликат. Истог тренутка клијент може да назове своју банку која блокира картицу и опасност више не постоји. Овај вид заштите важи за клијенте који су се пријавили на коришћење бесплатне услуге обавештавања СМС-ом о свакој трансакцији преко платне картице. Међутим ово није једини начин преваре.

Спречавање злоупотребе и ефикасно откривање и доказивање кривичних дела која се врше у овој области, подразумева да припадници пореске и криминалистичке полиције и других државних органа морају добро да познају методе за откривање и доказивање, начин на који је кривично дело извршено, као и профил особа које су спремне да овакав злочин и учине.

Такође треба да знају како се користе безбедносна средства којима се штити функционисање платног промета и у коликој мери смеју да је користе.

Нови закон о заштити корисника финансијских услуга, у случају губитка картица, предвиђа надокнаду клијенту до 15.000 динара. Овај закон се односи на клијенте који у разумном временском року пријаве нестанак картице.

ДОЖИВЉАВАЛА ДИВЉИ ОРГАЗАМ И ПАЛА С ТЕРАСЕ: Блудни чин умало завршен трагедијом... било их је ТРОЈЕ

bankomat
банкомат / Извор: Профимедиа



САВЕТИ



1. Пре него што ставите картицу, погледајте добро да ли банкомат има неких сумњивих оштећења, нарочито у горњим угловима

2. Када укуцавате ПИН прекријте другом руком ону којом укуцавате

3. Како бисте били потпуно сигурни, уведите е-банкинг и сваки дан редовно проверавајте стање на вашем рачуну

4. Картицу увек чувајте у новчанику или на неком другом сигурном месту

5. Картицу увек чувајте одвојено од ПИН-а

6. Магнетна трака на полеђини картице је веома осетљива и неопходно је да је чувате од физичких оштећења (огреботина), извора електромагнетног зрачења, влаге

Најбољи савет да се клијент сачува од било какве преваре јесте да запамти свој ПИН код и да га никада не носи са собом. Увек би требало имати број корисничког сервиса за пријаве евентуалне крађе.

МУШКАРЦИ НИКАД НЕ ПОГОДЕ: Врло тешка признања девојака која мрзе орални с*кс на себи