Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВРЕМЕ ЈЕ ЗА ПРОЛЕЋНО СРЕЂИВАЊЕ! Ево шта је важно код чишћења ваших електронских уређаја!

15.05.2020. 11:34
Пише:
Србија Данас/ПЦ Press
Poslovni čovek gleda tablet
Пословни човек гледа таблет / Извор: Профимедиа/илустрација

Корисни савети.

Стигло је пролеће, а с њим и време за спремање. Није само кућно окружење подложно разним врстама прљавштине већ су то и наши рачунари и други електронски уређаји. Како их правилно очистити и одржавати и да ли је свеједно како чистите свој ПЦ рачунар, таблет, лаптоп или телефон?

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Целу ствар додатно компликује ситуација с Covid-19 епидемијом, која нас је све натерала да се запитамо колико пута дневно и на који начин додирујемо екране, да ли потом додирујемо лице и разне делове тела, наметнула потребу редовног чишћења и дезинфекције свега у нашим домовима (премда је то, наравно, пожељно радити и иначе, иако не толико интензивно), укључујући ту и разне електронске уређаје.

Од чега почети? Најлакше је рећи – од свега; међутим, најбоље је кренути од апарата с којима смо често у контакту, нарочито уколико обављамо свакодневне послове и обавезе путем њих. Примера ради, чишћење тастатуре има далеко већи приоритет од чишћења монитора, иако ће многима „упадати у очи” прљавштина на екрану, док на бактеријски рај под прстима неће обраћати превише пажње. Дакле, приоритет су мобилни телефон, рачунари (посебно лаптоп), таблет, па надаље докле се стигне.

Амазон води борбу за космички простор

Амазон води борбу за космички простор

Кина има нове космичке амбиције

Кина има нове космичке амбиције

Twitch ради на новим "ријалити" форматима

Twitch ради на новим "ријалити" форматима

Пре него што се упустите у авантуру, ваља набавити алкохола, дестиловане воде, средства за чишћење и дезинфекцију. Од велике помоћи могу бити и разни распршивачи који могу да уклоне прашину – идеално би било уколико имате распршивач с мотором којим можете да „продувате” све што је потребно, али за мање ствари вам је довољна и спреј-боца која под притиском избацује ваздух и уклања прљавштине. Такве ствари можете да купите за пар стотина динара у свакој боље снабдевеној продавници. Спреј-боца такође добро дође и за прскање дезинфекционих средстава јер тада можете по својој вољи мешати растворе у одређеним процентима и прскати по површинама. Рецимо, 70 процената алкохола и 30 процената воде је у неку руку универзални рецепт за све екранске површине и таквим раствором можете слободно прскати по таблету, телефону, телевизору.

Чишћење телефона и таблета

Имајући у виду колико често додирујемо ове уређаје, њихово чишћење се просто намеће као приоритет. Треба водити рачуна да овакви уређаји имају олеофобне наносе који су отпорни на отиске прстију, али се чишћењем могу оштетити. Произвођачи генерално препоручују дестиловану воду и микрофибер крпу. Но, у ери пандемије, телефоне и таблете је врло препоручљиво дезинфиковати, тако да слободно употребите 70% алкохол и воду, те микрофибер крпу уз понеки памучни тампон којим ћете очистити осетљивије делове и подручја око закривљења, командних тастера и слично.

Не би требало да заборавите да истом приликом дезинфикујете и футролу телефона, уколико је користите. Наравно, водите рачуна да се све што очистите лепо осуши (рецимо, футрола пре него што вратите телефон у њу), као и да оперете и своје руке јер сте онда џаба кречили. Уколико хоћете само да оперете, а не и да дезинфикујете уређаје, довољна ће бити нека влажна микрофибер крпа.

Не заборавите слушалице

Врло важан аспект на који се често заборавља јесу слушалице. Замислите само колико ту може да се нађе микроба и бактерија, а и колико су чисте у генералном смислу. Такве слушалице, нарочито бубице, иду директно у ухо, посебно када имамо модерне бубице које улазе веома дубоко у ушни канал и зарад боље изолације приањају уз зидове ушног канала. Уколико је то прљаво и инфицирано, може врло лако да пренесе разне врсте болести преко ушног канала – уосталом, питајте било ког оториноларинголога.

У суштини, препоруке се не разликују превише од чишћења телефона и таблета, само смо желели да укажемо на важност оваквог поступка. Не заборавите да је ушни канал интегрална целина са читавим системом који чине и грло и нос, те да кроз те телесне шупљине разне бактерије и вируси могу продрети у ваше тело. Хигијена уређаја који директно належу на уши зато је изузетно важна.

Шта с лаптопом?

Лаптоп је есенцијални рачунар данашњице. Чини основу и нашег кућног и нашег пословног света, осим у данас ретким случајевима где један број срећника / ентузијаста може да приушти довољно простора и новца за моћан десктоп рачунар. Свој лаптоп носимо са собом свуда, баш зато што је лако понети га, ставити у торбу и преносити читав дигитални свет са собом. Како онда поступити с вечитим сапутником?

Савети су слични као и с телефоном и таблетом. Користите микрофибер крпу, овлажите је уколико желите да очистите екран, а употребите помињани раствор уколико желите да га дезинфикујете. Препоручљиво је дезинфиковати с времена на време, поготово ако имате лаптоп са екраном осетљивим на додир, какви су прилично чести у данашње време. Ствари се мало компликују ако желите да обавите неко комплексније чишћење лаптопа, будући да доста тога зависи од њихове израде.

У принципу, препоручљиво је окренути лаптоп и мало га протрести како би мрвице и прљавштина „испали” из тастатуре, односно отворених делова. Уколико је ваш лаптоп такве конструкције да се може отворити, ситуација је идеална – отворите доњи део и употребите распршивач ваздуха под притиском, те раздувајте прашину и прљавштину. То може благотворно утицати и на перформансе вашег рачунара, будући да ће смањити и ниво загревања и буке, а с времена на време је неминовно таложење разне прљавштине и прашине, ма колико иначе водили рачуна о чистоћи вашег рачунара.

Уколико то не можете да урадите… настаје проблем. Наша препорука је да периодично (једном годишње или барем једном у две године) однесете лаптоп у овлашћени сервис где имају одговарајуће алате којима је могуће отворити лаптоп да га мало „продувају” и прочисте. Нажалост, многи лаптопи данас се праве тако да се не могу отворити, па сте практично осуђени на ову ставку, али генерално не би требало да буде великих проблема са чишћењем рачунара.

Како очистити десктоп ПЦ?

Када је ПЦ у питању, ствари слично стоје, само су површине које треба покрити веће. Са екраном, тј. монитором радите исто као и у претходним ситуацијама, а разне површине стоног рачунара можете чистити на различите начине. Препоручујемо да овде не користите превише алкохола у растворима, будући да нема превелике потребе за тим – претпостављамо да не додирујете често свој десктоп рачунар по разним површинама, те да за детаљнијом дезинфекцијом нема превелике потребе. Срећом, многа данашња кућишта имају филтере за прашину – извадите их, продувајте и оперите, па потом вратите на место. Сјајна ствар, без икакве сумње!

Екстерне делове очистите влажним микрофибер крпама. Уколико се осећате довољно одважним и „знате материју”, отворите кућиште свог рачунара и очистите прашину која се нагомилала и наталожила унутра. Идеално би било ако имате нешто што ће лако продувати најважније делове. Посебно се доста прашине задржава у елементима који се покрећу – кулерима процесора и графичке карте, вентилаторима кућишта… Али се доста тога гомила и на хард-дисковима или доњем делу кућишта. Само водите рачуна да електронске уређаје не чистите влажним крпама, односно да пре отпочињања процеса чишћења искључите рачунар – не бисте веровали колико нам се пута омакло да то урадимо у пракси.

За сам крај, десктоп рачунар није то што јесте без периферија. Тастатура и миш могу да повуку са собом море прљавштине. Миш стално клизи по столу и на доњем делу се свашта може наћи, као и на његовом каблу. Уколико је тастатура механичка, онда сте у идеалној позицији – једноставно повадите тастере, очистите тастатуру и потом их вратите на њихово место. У супротном, морате ићи сличним путем као код лаптопа – обрните тастатуру, добро је протресите, издувајте неком прскалицом колико можете, пређите преко тастера крпом, по могућству овлаженом дезинфекционим средством.

Сви поменути кораци можда делују наивно, здраворазумски и као нешто што сте вероватно већ знали, или макар слутили. Међутим, нећете веровати колико нас пута у пракси питају на који начин одржавати уређаје. Како број уређаја које користимо расте и силни типови пролазе кроз наше руке из године у годину, није згорег подсетити се с времена на време како правилно радити неке ствари. И што је најбитније – радити их редовно.