Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Нетфликс ПРОПАДА? Остаће само пиратерија, јер људи неће да плаћају претплату...

12.08.2022. 13:26
Пише:
Србија Данас/Мондо
netfliks
нетфликс / Извор: Профимедиа

Најпопуларнија платформа за streaming филмског и серијског садржаја пролази кроз тешко раздобље, али није угрожен само Netflix. Према МУСО компанији цела стриминг индустрија је у или-или ситуацији…

Упркос доступности легалних опција за стриминг више него икад раније, пиратерија ТВ емисија, серија и филмова је у порасту.

Повећана фрагментација у стриминг пејзажу упарена са високим трошковима тера људе на илегалне опције какве су озлоглашени ПопЦорн Тиме или све популарнији Стремио.

Према подацима компаније МУСО за праћење и анализу пиратерије, Netflix серије и филмови сад заузимају преко 16% свог пиратског садржаја на интернету.

Као прва велика легална претплатничка стриминг услуга онлајн, Netflix је отворио пут револуцији стриминга.

Компанија је од самог почетка почела да се такмичи са пиратеријом, брендирајући себе као супериорну алтернативу, а у првим годинама стратегија се исплатила.

Милиони претплатника прешли су са повременог конзумирања пиратских садржаја на сумњивим платформама на законски подобну алтернативу по сасвим разумној цени. Пиратерија никад није ишчезла, али преузимање Netflix садржаја илегално је у једном подужем тренутку изгледало заиста глупо.

netfliks
нетфликс / Извор: Профимедиа

Netflix више није био сам, журка је почела

У годинама које су уследиле, понуда легалног стриминг садржаја постала је далеко већа. Инспирисани Netflix-ovim успехом, нови играчи као што су Амазон, Disney, ХБО, Хулу, Парамоунт или Пеацоцк почели су да се такмиче за удео на уносном streaming тржишту.

Медији ово такмичење често називају "стриминг ратом", али права претња не долази од легалних сервиса за стриминг, већ од илегалних пиратских сајтова. Чињеница да "замор од претплате" може да мотивише људе да поново почну да се баве конзумирањем пиратерије није нова. Истицали смо ово питање у прошлости и потврђено је истраживањем, али сад долази до тачке у којој Холивуду тешко може или сме да је игнорише.

Фирма за праћење развоја и употребе пиратерије МУСО, такође препознаје овај проблем. Поред тога што ради на борби против пиратерије за главне носиоце ауторских права, компанија из Велике Британије, такође помаже великим играчима као што су Амазон, Лионсгате и Sony, да разумеју најновије трендове пиратерије.Пиратерија је поново светски хит

У свом тексту, извршни директор МУСО-а Енди Чатерли истиче да повећана фрагментација у екосистему стриминга, упарена са (све) вишим ценама, пиратерију поново чини привлачном широм света, јер без могућности да све плате - људи траже алтернативе. "Суочен са расцепканом понудом стриминга, потрошач прави једноставну математику и схвата да приступ свим садржајима које жели да гледа није оправдан трошак кад се рачун за намирнице удвостручио и кад вози бицикл или иде јавним превозом на посао, како би уштедео новац на гориву", објашњава Енди Чатерли.

"У недостатку комплетне понуде на једном месту, као што је Spotify за љубитеље музике, и сад кад су сајтови за пиратерију еволуирали и постали софистицирани и лаки за коришћење, људи који никад раније нису прибегли пиратерији сматрају да је то привлачније, него што је раније било. Све што бисте икад пожелели да гледате, све на једном месту, на само неколико кликова и све бесплатно. Шта ту нема да се воли?", закључује Чатерли.

Пирати су потукли Netflix

Извршни директор напомиње да би власници ауторских права требали да буду свесни ове промене у понашању корисника, које је поткрепљено и званичним подацима. Раније ове године Netflix је известио да је број претплатника опао по први пут у историји и да пиратерија наставља да расте.

Према подацима МУСО-а, Netflix садржај је чинио 11,4% удела на тржишту пиратерије САД у јуну. Глобално, овај број је још већи, јер Netflix садржај чини преко 16% светске потражње за пиратским садржајима.

"Сад замислите шта би се десило када би могли да претворе те пирате-потрошаче у купце који плаћају сервис редовно или само повремено?!", коментарише Четерли.

Наравно, не би требало изгубити из вида ни то да су поруке поменуте компаније врло помпезно изнесене делимично и из личног интереса, јер МУСО нуди врло детаљан и аналитичан увид у пиратерију као комерцијалну услугу. Ово је озбиљан посао за ову компанију, а као доказ тога стиже потврда да је само током друге недеље августа МУСО компанија обезбедила инвестицију од 3,9 милиона долара од Пума Привате Equity.

Шта је решење за стриминг индустрију?

Чињеница да је компанија која ради са неколико великих холивудских играча спремна да истакне опасности превеликог броја претплата је, ипак нешто добро, а могућност да то саопшти врло директно и без устезања је још боља. Уместо да упире прстом у пирате, Четерли се више фокусира на недостатке ТВ и филмске индустрије.

Пиратерија се може смањити тако што ће се понудити решење на једном месту за фер цену, али се то некако чини као сан.

"Понудом услуге која је свеобухватна и добра вредност за новац, ви чините пиратерију много мање атрактивном опцијом", сматра Чатерли. "Али са провајдерима садржаја који улажу милијарде у своје платформе и одлучни да своје емисије задрже искључиво за себе и употребе их као оружје против остатка конкуренције, ово изгледа као фантазија без смисла. Због тога нам се и чини да ће се опадање претплатника наставити, а сајтови за пиратерију дочекују их раширених руку".