Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПРОВЕРИТЕ КАМЕРЕ: Да ли сте ХАКОВАНИ - посматра ли вас или прислушкује неко преко рачунара и телефона?

08.04.2022. 16:33
Пише:
Србија Данас/Мондо
ajfon
ајфон / Извор: Профимедиа

Лако можете да останете без личних и других података, али исто тако лако можете и да се заштитите од напада који долазе преко камере - изаберите ово друго, помоћи ћемо вам!

Хакери покушавају да хакују камере паметних уређаја како би пореметили вашу приватност. То је реалност, зато предузмите кораке да се заштитите на време.

Хаковање web или било које друге камере је чин даљинског приступа корисниковој камери без његовог одобрења.

Web или нека друга камера се може користити као део већег хакерског тј. сајбер напада, било да се ради о шпијунирању корисника или крађи личних или неких других података.

Проверите јесу ли ваше web камере хаковане и свакако блокирајте било који злонамеран приступ како бисте спречили такве покушаје убудуће.

Знакови да је ваша web камера хакована
Пазите на необичне активности. Најпре проверите има ли неуобичајених активности на вашем компјутеру. Ако приметите да ваш рачунар (лаптоп или десктоп небитно) ради споро или се програми често и сами од себе руше, то би могао бити знак угрожености web камере.

Ако се индикаторско светло камере аутоматски укључи постоји шанса да вас нетко шпијунира. ВПН Proxy Мастер препоручује промену лозинке и покретање антивирус или безбедносног скенирања на рачунару, макар оног Windows интегрисаног, како бисте били сигурни да није убачен неки злонамеран софтвер или је у току акција шпијунирања.

Проверите подешавања саме web камере - ако видите да је web камера укључена када не би требало да буде или ако су подешавања другачија од оних која сте ви задали, то би могао бити знак неког типа хаковања. Проверите и Видео Феед, да ли постоји нешто чудно или необично.

ajfon
ајфон / Извор: Профимедиа

Прегледајте и безбедносна подешавања самог рачунара. Ако уочите да су промењена сигурносна подешавања и то би могао бити знак да је уређај хакован или део шпијунске мреже. Покрените успут и антивирус тест и сачекајте његове резултате - саветујемо онај темељнији тест, не онај брзински. Ако је антивирус онемогућен или му је приступ блокиран - и то би могао бити знак да је рачунар хакован.

Промените лозинку на рачунару, покрените скенирање вируса и инсталирајте анти-шпијунски софтвер, што би требало да помогне у заштити ваше онлајн безбедности, али и рачунарске и offline приватност

Шта web камеру чини рањивом
Ако је web камера укључена и спојена на интернет постоји и могућност да ће бити хакована. Технички, то значи да би неко могао да вас гледа и снима без вашег знања или пристанка. Ако је рачунар заражен хакер би могао да добије приступ вашој web камери и користити је за шпијунирање. Ако користите незаштићену или јавну Wi-Fi мрежу, хакер би могао да пресретне сигнал и добије приступ web камери.

Било које екстензија web прегледача има потенцијал за хаковање ваше web камере. Препорука је да екстензије инсталирате само из поузданих извора. Ако користите интернет услугу или web страницу која не користи енкрипцију хакер би такође могао да пресретне податке који се шаљу на и с ваше web камере.

Како бисте се заштитили од хаковања важно је одржавати рачунар и web камеру ажурираним тј. с најновијим сигурносним закрпама и софтвером и система и камере. Такође је важно користити сигурну и приватну Wi-Fi мрежу, али и користити само online услуге које користе енкрипцију.

Ово је једна од могућих заштита - поклопац за камеру телефона и рачунара:

Камере паметних телефона и таблета
Андроид и иОС системи омогућавају упозорења кад се користи нека од камера на телефону, таблету или плејер. Тад се на екрану приказују зелена, жута или тачкица неке друге боје, које означавају да је нека од камера у употреби.

Исто тако је обележено и коришћење микрофона у позадини неком тачкицом на екрану у боји, може бити плаве или неке друге боје. На тај начин одмах знате да ли нека апликација у позадини приступа камери и микрофону и имате могућност да реагујете и то забраните.

Ово су опције Андроид 12 и иОС оперативних система, с тим да iPhone то има већ неколико година, а Google је опцију додао само за најновији ОС за сада. Да бисте искључили могућност приступа камери и микрофону апликацијама којима то треба да буде онемогућено - користите дозволе апликација и искључите све апликације за које сматрате да им не треба дати да користе камеру и микрофон. Овде се ради и о селфи и о систему камера позади.

Како спречити хаковање камере
Нема јединственог или једноставног одговора, али неки уопштени савети за заштиту web камере од хаковања укључују правилну инсталацију и конфигурисање web камере, коришћење јаке лозинке и редовно ажурирање свог софтвера и хардвера.

1. Користите заштиту за камеру
Ставите физички поклопац на своју web камеру како бисте избегли било какве ризике (погледајте нашу галерију горе). На тај начин нико неће моћи даљински да активира вашу web камеру без вашег знања. Можете користити чак и селотејп - ако може Марк Цукерберг, што не бисте и ви?!

2. Ажурирајте антивирус софтвер
Одржавајте свој антивирус и anti-malware софтвер ажурним. То ће вам помоћи да заштитите свој уређај од штетног софтвера који би могао да хакује и вашу web камеру.

3. Преузимајте из поузданих извора
Будите опрезни пре него кликнете на download поље. Преузимајте садржаје само из поузданих извора и пазите на какве везе кликћете у мејлу или на web сајтовима.

4. Користите јаке лозинке
Користите сигурну лозинку за рачунар, сваку апликацију, програм, сервис или услугу и за све налоге који би могли приступити вашој web камери. Одаберите јаку лозинку која се не може лако погодити и мењајте је редовно.

5. Ажурирајте софтвер web камере
Одржавајте свој софтвер ажурираним. Обавезно инсталирајте сва сигурносна ажурирања објављена за ваш хардвер

6. Користите безбедне Wi-Fi мреже
Избегавајте коришћење јавног Wi-Fi-ja када приступате својој web камери. Како би хаковали тј. угрозили нечију приватност, хакери често користе слабе јавне Wi-Fi везе, да би шпијунирали корисника користећи различите алате за нападе - од мејлова до напреднијих метода хаковања.

7. Пажљиво отворите прилоге
Будите опрезни с прилозима у мејловима и линковима, чак и ако долазе од некога кога познајете. Приложене датотеке скенирајте с anti-malware софтвером.

8. Користите ВПН
Размислите о коришћењу виртуелне приватне мреже (ВПН) кад употребљавате своју web камеру. Повежите се на јаку ВПН услугу као што је ВПН пре него се повежете на било који јавни Wi-Fi.

ВПН услуга шифрира вашу ИП адресу и друге податке усмеравајући их кроз друге канале. На овај начин ћете спречити било какве злонамерне нападе споља.

9. Пријавите сваку злонамерну или сумњиву активност
Пријавите сваку сумњиву активност сервису који користите, али и надлежним органима. Ако вас неко уцењује с вашим осетљивим материјалом, не устручавајте се да обавестите полицију о томе која ће подузети мере како би ушли у траг хакеру.

Одељење за високотехнолошки криминал ради врло активно код нас и спремно је да помогне корисницима у невољи. Ипак, превенција је, као и увек пола задовољног коришћења интернета, па и сами водите рачуна о свему што смо навели.

}