Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ШЕСТ савета како да САЧУВАТЕ мобилни телефон током лета

12.07.2022. 15:53
mobilni telefon
мобилни телефон / Извор: Профимедиа

Током лета разни фактори и те како могу да утичу на наше телефоне - прегревање, песак или немогућност да прочитамо поруку због превише сунца, зато будите спремнији уз наше савете!

Лето је у пуном замаху: време је за путовања, пешчане или неке друге плаже и сунчање.

На заслуженом и добро испланираном одмору имамо бројне могућности за савршену фотку за Инстаграм, па ће телефон увек бити уз нас.

Ипак, током лета постоје фактори који и те како могу да утичу на наше телефоне - прегревање, песак или немогућност да прочитамо поруку због прејаког светла и баш из ових или неких других разлога наше добро расположење може брзо да се претвори у нервирање, ако телефон престане да ради мало пре савршеног заласка сунца.

Прегревање телефона

Можда претрага на интернету док се сунчамо на плажи изгледа као добра идеја, али наши телефони нимало не уживају на топлоти. Напротив, унутрашњи делови и ЛЦД екрани су осетљиви на превелику топлоту, те излагање телефона и прегревање на директном сунцу може изазвати непоправљиву штету.

Излагање уређаја високим температурама може утицати на изненадно искључивање телефона, квар батерије или чак квар телефона.

Током дужег рада телефона на директном сунцу долази и до поменутог спонтаног гашења, због прегревања уређаја или на новијим моделима, до појаве упозорења на екрану да је радна температура изузетно висока и да је потребно искључити неке од апликација или компоненти. Ово не треба да вас уплаши, ни једна ни друга ситуација, али је одличан знак да је крајње време да се телефон склони са сунца и са изузетно високе температуре.

Шта да урадите: Побрините се да телефон не стоји дуго на сунцу. Ако мислите да је уређај топлији него обично, угасите све апликације, укључите опцију чувања енергије или режим рада у авиону и ставите телефон у хлад. Ако ово не помогне, искључите га и тако спречите оштећења батерије, пре свега.

mobilni telefon
мобилни телефон / Извор: Профимедиа

Тешко читљив екран

Када је сунце јако, понекад не можемо да одлучимо да ли да уопште откључамо екран или не. Често чекамо док не стигнемо до хлада како бисмо користили телефон или га заклањамо руком да бисмо видели шта на екрану пише

Шта да урадите: Повећавање осветљења екрана помоћи ће да прочитамо поруке и претражујемо слике чак и на директном сунцу. На самом врха екрана налази се опција за подешавање осветљења. Имајте на уму да већа осветљеност троши више батерије, тако да је добро вратити подешавање на мању осветљеност у хладу. Многи уређаји имају аутоматско подешавање осветљења, које подешава осветљење уз помоћ сензора у зависности од светлосних услова, тако да не морамо ручно да подешавамо. Укључите ту опцију.

Повећајте контраст за лакше читање

Ако баш морате дуже време да читате екран телефона или користите неку од његових опција, а немате хладовину у близини - не брините, постоји опција повећавања контраста, коју има готово сваки телефон данас, која омогућава да екран подесите тако да буде читљив и на директном сунцу. Ова опција није уобичајена и користи се само у одређеним случајевима, па не заборавите да је искључите кад вам не буде потребна, јер није препоручљиво да је свако користи дуже времена.

Шта да урадите: Неке од мање познатих функција у телефонима са Андроид оперативним системом нуде решење овог проблема. Ми ћемо вам овде описати пут за мобилни који ми тренутно користимо, али је ситуација слична са већином модерних телефона. У Општим подешавањима (Settings), у опцији Accessibility, одаберите опцију Висион, потом High цонтраст сцреен, која потамњује екран, што помаже да се поруке лакше читају на сунцу.

Рефлексија светлости

У условима јаког светла на отвореном, једино што најчешће можемо да видимо јесте сопствени одраз у телефону. Рефлексија може да изазове проблеме посебно на таблетима, лаптоп рачунарима и телефонима, што нас спречава да користимо ове уређаје напољу.

Шта да урадите: Док сте на летовању или током лета посебне антирефлексивне фолије могу да буду добар избор, а могу се купити и прилагодити екранима различитих величина и да буду једноставно решење овог заморног проблема. Након тога их лако можете склонити са екрана свог телефона или таблета и рачунара - једним лаганим одлепљивањем.

Вода и песак

Често кажемо да нећемо користити наше телефоне нигде близу воде, али на одмору и током лета уопште свеједно покушавамо да направимо видео баш негде у близини воде.

Вода може само да попрска телефон, док у најгорем случају телефон може да нам упадне у воду - упс! Чак и да не правимо овакве грешке, вероватно ћемо носити телефон на плажу, да бисмо после у њему пронашли песак, затекли већ изгребан екран или леђа телефона од сјајне пластике или стакла…

Шта да урадите: Ако се телефон покваси, угасите га одмах и расклопите на делове - колико је то могуће. Упијте воду сувим пешкиром и ставите телефон тако да вода изађе из њега. Можете да га убаците, по старом веровању у пиринач, многи не верују у то, али свакако не шкоди! Пиринач свакако упија воду и суши уређај - прочитајте детаље о томе, чак и ако не верујете у то.

С друге стране, кад покушавате да извадите песак из телефона, прво искључите телефон и користите компресовани ваздух како бисте избацили зрнца песка. Подсетите себе да следећи године узмете заштитну пластику, или уложите у водоотпорни телефон или футролу за њега. Више о томе како се заштитити од песка прочитајте у нашој претходној вести.

Не остављајте ништа, па ни телефон у колима

Како би избегли инциденте, људи остављају своје вредне ствари у колима кад иду на плажу. Ово може бити опасно за телефоне: на 30 степени унутрашња температура у колима се повећава за један степен сваког минута и брзо може достићи 60-70 степени, што може довести до трајног оштећења уређаја.

Унутрашње компоненте су осетљиве на прекомерну топлоту и немојте се играти - оставите телефон у соби или код куће, ако крећете на плажу или базен. Овим ћете избећи могућа оштећења телефона, па чак и експлозију батерије или друге, много горе инциденте!